Danski pivar Carlsberg izvijestio je kako je u prvoj polovini godine ostvario 23 posto veću neto dobit nego u istom prošlogodišnjem razdoblju zahvaljujući dobrim rezultatima u segmentima craft i ostalih premium piva.

Kompanija je tako razdoblje od siječnja do lipnja zaključila s neto dobiti od 2,3 milijarde danskih kruna (310 milijuna eura). Prihodi su uvećani dva posto, na 31,8 milijardi kruna.

Obujam prodaje smanjen je dva posto, ali naziru se prvi rezultati strategije u sklopu koje se kompanija fokusirala na skuplje brendove, uključujući craft piva poput Grimbergena i bezalkoholnih piva. Tako je obujam prodaja craft i posebnih vrsta piva uvećan 25 posto.

“Rezultati pokazuju da smo na dobrom putu da ostvarimo naše ključne prioritete u ovoj godini”, istaknuo je u priopćenju izvršni direktor Cees ‘t Hart. Oni uključuju “povećanje prihoda u budućnosti”, dodaje on.

Iz kompanije napominju da je u promatranom razdoblju rusko tržište u cjelini smanjeno pet posto zbog zabrane prodaje piva u tzv. PET bocama većim od 1,5 litre, ali i zbog izazovnog potrošačkog okruženja i hladnog vremena.

Početkom mjeseca Carlsbergovi konkurenti Anheuser-Busch InBev i Anadolu Efes najavili su objedinjavanje poslovanja u Rusiji i Ukrajini radi jačanja pozicija u slabom tržišnom okruženju.

U Carlsbergu navode da je njihov udio u ruskom tržištu smanjen zbog intenzivne cjenovne konkurencije na tržištu manjih PET boca, Danska je kompanija u Rusiji povisila cijene piva u novim, 1,42-litarskim bocama, uvedenim nakon zabrane onih 1,5-litarskih.

“U tom smo segmentu koristili vrijednosni pristup a naši konkurenti onaj baziran na obujmu, čime je cijena premiuma ispala puno veća no što smo mislili te smo izgubili na obujmu prodaje u sezoni”, objasnio je izvršni direktor danske kompanije.

Carlsbergov je udio u ruskom tržištu smanjen oko pet posto u ključnom segmentu velikih boca zbog 30 do 40 posto viših cijena u odnosu na ostale proizvođače.

“Naravno da to nije dugoročno održivo”, priznao je Hart.

U zapadnoj Europi obujam prodaje uvećan je u Francuskoj i Poljskoj, a najbolji su rezultati u kategoriji premium piva zabilježeni u nordijskim zemljama i u Britaniji.

U kompaniji su potvrdili procjenu o organskom rastu godišnje operativne dobiti za četiri do šest posto. Snizili su pak procjenu povoljnog utjecaja valutnih tečajeva, s 300 milijuna na 50 milijuna kruna. (Hina)