HGK: 2010. za hrvatsko ribarstvo najgora u proteklih 40 godina

ribarica-more-ftdZbog znatno smanjene količine i  kvalitete ulova u kočarskom i pelagičnom ribolovu i drastičnog pada prihoda ribara, iz HGK traže da nadležno ministarstvo donese hitne mjere za spas i opstanak hrvatskog ribarstva

O aktualnoj situaciji u hrvatskome ribarstvu jučer je u HGK raspravljalo Vijeće Udruženja ribarstva i prerade ribe Hrvatske gospodarske komore čije članice putem svojih djelatnosti predstavljaju  oko 70 posto hrvatskog ribarstva.

Istaknuto je da u proteklom razdoblju nije postojala pravovremena i dovoljna komunikacija između Ministarstva i asocijacija u ribarstvu, što se očitovalo prije svega u nepravovremenoj isplati poticaja, u neisplati kapitalnih ulaganja te nemogućnosti dobivanja transparentnih podataka nužnih za kvalitetan rad asocijacija, promišljanje i provođenje politike sektora .

Iz HGK su se osvrnuli i na aktualne prosvjede ribara udruženih u tri profesionalne udruge pri čemu podsjećaju kako je veliki dio njihovih zahtjeva Udruženje ribarstva odavno istaknulo kao goruće probleme, izdvajajući prvenstveno problem cijene pogonskog goriva koje, po njihovom mišljenju, ne bi smjelo prelaziti 4 kune po litri.

Vezano na pregovore s EU u poglavlju 13 Ribarstvo, u dijelu koji se odnosio na mali ribolov,  podsjećaju kako su se predstavnici HGK od samog njihovog početka zalagali  za zadržavanje svih tradicionalnih alata u malom obalnom ribolovu po principu „jedan ribar, jedan alat, jedna uvala“.

„Udruženje ribarstva HGK punih 15 godina sustavno se zalaže za proglašenje gospodarskog pojasa u punom značenju te riječi, a kasnije pune primjene ZERP-a te samim tim u potpunosti podržava opravdane zahtjeve ribara vezano na punu primjenu gospodarskog pojasa. Problem gospodarskog pojasa bio je i bit će ‘majka svih problema na hrvatskom Jadranu’, naglašavaju iz Komore.

Također, zahtijevaju da se provede dogovor iz 2009. godine o hitnoj raspodjeli kvota za ulov tuna i to najduže u roku od 15 dana, a da se svi oni koji prema dogovorenom modelu raspodjele kvota budu zakinuti primjereno obeštete.

Udruženje podržava i zahtjeve ribara za ponovno uspostavljanje ribolovnog mora i nesmetano ribarenje u morskom području Parka prirode Lastovsko otočje, „jer ako bi se nastavila primjenjivati jednaka logika, svaki naš otok bi mogao biti proglašen parkom prirode“.

Ribari okupljeni u HGK smatraju kako ultimativni zahtjev za smjenu resornog državnog tajnika nije opravdan navodeći kako za tešku situaciju u ribarstvu ne može biti i nije nikada odgovoran samo jedan čovjek.

„Situacija u hrvatskom ribarstvu, kako morskom tako i slatkovodnom je teška, a 2010. godina bila je za hrvatsko ribarstvo najgora u proteklih 40 godina, prvenstveno stoga što je znatno smanjena količina i kvaliteta ulova u kočarskom i pelagičnom ribolovu dovela do drastičnog pada prihoda. Zbog toga nadležno ministarstvo, bez odgađanja, treba poduzeti konkretne mjere za spas i opstanak hrvatskog ribarstva“, rekao je Miro Kučić, predsjednik Udruženja ribarstva i prerade ribe HGK.

On je dodao kako Udruženje kojem je na čelu inzistira na ispunjenju zahtjeva koji su do sada u više navrata upućivani Ministarstvu, a posebice na rješavanju „pitanja svih pitanja“ – cijene pogonskog goriva, zatim nastavka isplate poticaja u ribarstvu u punom iznosu sve do ulaska u EU, kao i proširenje mjera strukturne potpore u ribarstvu.

Prethodni članakUnilever povećao dobit za 15 posto
Sljedeći članakSrbija: Jaja poskupjela 19 posto