HGK otvorila predstavništvo u Kini

Otvaranjem predstavništva HGK u Šangaju obilježava se 25 godina uspostave gospodarskih odnosa Hrvatske i Kine

“Uvjeren sam da će prisustvo HGK ‘na terenu’ pridonijeti boljoj i uspješnijoj gospodarskoj suradnji naših dviju država”, poručio je predsjednik HGK Luka Burilović na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu prigodom otvaranja Predstavništva HGK u Šangaju.

Dodao je kako je trgovinska razmjena između Hrvatske i Kine daleko od zadovoljavajuće (656 milijuna eura u 2016.), poglavito ako gledamo potencijal kineskog tržišta.

U Kini živi 20 posto svjetske populacije, 2,6 puta više ljudi nego u cijeloj EU, a njihov standard i ekonomija konstantno rastu. Tu leži golem potencijal za plasman kvalitetnih proizvoda i usluga koje Hrvatska nesumnjivo ima. Zato će HGK u okviru novog ureda, ističu u Komori, raditi na jačanju imidža i brenda Hrvatske i hrvatskih proizvoda.

Trenutno su naši glavni izvozni proizvodi na kinesko tržište bukovo drvo, strojevi za oblikovanje gume i plastičnih masa, vatrogasna vozila, proizvodi od kože te lijekovi. Dakle, nema previše proizvoda veće dodane vrijednosti i to je ono što moramo mijenjati. Kinesko tržište je enormno, ali i zasićeno, Hrvatska kao zemlja malih brojeva mora igrati na kartu kvalitete, ističe Burilović.

“Ono gdje moramo tražiti niše za naše izvoznike su premium proizvodi, plasirani ciljanoj klijenteli više platežne moći. Od prehrambenih tvrtki, proizvođača strojeva i oprema pa sve do IT kompanija, a vrhunska kvaliteta i dobra marketinška strategija ključ su uspjeha”, istaknuo je Burilović, uz napomenu kako najveće teškoće domaćim izvoznicima u Kinu predstavljaju nedefinirani certifikati i procedure za određene proizvode, a upravo rješavanje tih problema u suradnji s institucijama dvaju zemalja, bit će jedan od prioriteta HGK.

“Poslovati u Kini nije lako ,ali ekonomija vrijedna 13 trilijuna dolara govori dovoljno da ovdje itekako imamo što raditi i ponuditi” rekao je veleposlanik RH u NR Kini Nebojša Koharović koji je uvjeren da će Predstavništvo HGK pomoći u rješavanju certifikata i na taj način spriječiti daljnje propuštanje prilika za ulazak na ovo tržište.

Prethodni članakMarketinški trendovi – Digital: Sedam konzultiranih izvora
Sljedeći članakDr. Oetker Special Puding za nougat tortu