Ukoliko uspije izvršni postupak prodaje banjalučkog trgovačkog centra Pevec” u stečaju, Raiffeisen banke iz Budimpešte i Sarajeva ostat će “kratke” za čak 15 milijuna konvertibilnih maraka (KM) po osnovu svojih potraživanja.

pevec-banja-luka-midi2Naime, stečajna imovina banjalučkog Peveca nedavno je u izvršnom postupku prodana tvrtki Vadaco za 13 milijuna KM, dok potraživanja dvije Raiffeisen banke po osnovu odobrenih kredita Pevecu iznose 28 milijuna KM, pišu Nezavisne novine.

Ostvarena cijena prodaje je, također, značajno ispod početne procijenjene vrijednosti imovine trgovačkog centra koja je iznosila 42 milijuna KM.

Upravo mađarska i bh. poslovnica austrijske Raiffeisen banke po osnovu hipotekarnih prava polažu pravo na imovinu banjalučkog Peveca, svih njegovih zaliha i neizgrađenog zemljišta u blizini trgovačkog centra.

Iako tvrtka Vadaco posjeduje centralu registriranu u Banjaluci, transparentni i zvanični podaci o ovoj tvrtki u telefonskom imeniku i na internetu ne postoje, tako da nije bilo moguće provjeriti koji su njihovi planovi za Pevec, navode Nezavisne novine. Ukoliko se radi o ozbiljnom kupcu, ova tvrtka ima rok od mjesec dana da uplati ponuđeni novac za Pevec.

Mirjana Golić, stečajni upravnik u banjalučkom Pevecu, objasnila je da su sada u tijeku izvršni sudski postupci pokrenuti od strane banaka koje posjeduju hipoteke nad njegovom imovinom, ali da je već sada očito kako kreditori neće moći naplatiti svoja višemilijunska potraživanja.

“Ukoliko tvrtka Vadaco u roku od mjesec dana ne uplati novac za kupovinu Peveca, nakon toga će, također u periodu od mjesec dana, biti ponuđena na prodaju drugoplasiranom ponuđaču, što je u ovom slučaju banjalučka tvrtka Venera, koja je ponudila deset milijuna KM za Pevec, dok iza njih slijedi FIS Vitez s ponudom od 9,1 milijuna KM”, objasnila je Golić.

Ona je pritom dodala kako su neisplaćene plaće radnika Peveca u stečajnom postupku u potpunosti namirene.

Stečajni postupak u banjalučkom Pevecu otvoren je 26. studenog 2009. godine zbog blokade računa i nemogućnosti otplate kredita, kao posljedice bankrota njenog istoimenog vlasnika iz Hrvatske. Do pokretanja stečajnog postupka došlo je samo 15 mjeseci nakon pompoznog otvaranja tog trgovačkog centra u Banjaluci. (Nezavisne novine)