Hipp: Hrvatska nam je treće najvažnije tržište

Gledano prema prodaji po novorođenoj bebi, Hrvatska je na vrhu liste svih zemalja istočne Europe te na trećem mjestu, iza Njemačke i Austrije, na razini cijele HiPP Grupe, kaže prof.dr. Claus Hipp, rukovodeći član društva HiPP GmbH & Co. Vertrieb KG

HiPP proizvodi hranu za bebe već duže od 100 godina te je zapravo postao sinonim za hranu za bebe i lider u svim segmentima ove kategorije, naglašava Claus Hipp.

Često se govori o relativno lošoj investicijskoj klimi u Hrvatskoj, poglavito za strane investitore. Kakvo je iskustvo HiPP-a po tom pitanju?
Mi smo iznimno zadovoljni s našom investicijom u Hrvatskoj. Vivera ostvaruje vrlo značajne rezultate te bilježi stalni napredak u proizvodnji. Sve javne institucije pružile su nam podršku tijekom cijelog procesa investiranja, a tako je i danas. U tom dijelu nismo imali nikakvih poteškoća.

Možete li u kratkim crtama predstaviti poduzeće HiPP. Koliko proizvodnih pogona imate, koliko ukupno imate zaposlenih te na kojim ste sve tržištima prisutni sa svojim proizvodima?
HiPP ima proizvodne pogone u Njemačkoj, Austriji, Hrvatskoj, Ukrajini, Rusiji, Mađarskoj i Švicarskoj. Na globalnoj razini imamo oko 2.000 zaposlenih, a HiPP proizvodi se distribuiraju na tržišta više od 50 zemalja.

Koliki je godišnji promet tvrtke HiPP?
Hipp Grupa je u 2012. godini ostvarila oko 600 milijuna eura ukupnih prihoda.

U Hrvatskoj ste vlasnici tvornice Vivera iz Gline. Kako ste se odlučili na ulaganje u ovo poduzeće? Što je bilo presudno za donošenje te odluke?
Tražili smo proizvodni pogon u kojem bismo proizvodili našu liniju žitarica za doručak. Tvornica je u tom trenutku bila na prodaju i u tome smo vidjeli priliku s obzirom na to da je Vivera imala odgovarajuću tehnologiju za proizvodnju te izvrstan tim stručnjaka. Na kraju smo uspjeli postići sporazum i postali smo vlasnici te tvornice.

Kako ste zadovoljni poslovanjem na hrvatskom tržištu? Što sve nudite iz svog asortimana u Hrvatskoj te kakve rezultate ostvarujete u tim kategorijama?
HiPP je na hrvatskom tržištu prisutan već 20 godina i sretni smo zbog te činjenice. Hrvatska je jedno od naših najsnažnijih tržišta. Dakako, tržište je znatno manje od nekih drugih zemalja, ali kada usporedimo prodaju po novorođenoj bebi Hrvatska je na vrhu liste svih zemalja istočne Europe te na trećem mjestu, iza Njemačke i Austrije, na razini cijele HiPP Grupe. HiPP je zapravo sinonim za hranu za bebe te je lider u svim segmentima ove kategorije.

Što je glavna strateška prednost HiPP-a u odnosu na konkurenciju?
Od 1956. godine uspostavili smo ekološki način poljoprivredne proizvodnje. Osim toga, tvrtka proizvodi hranu za bebe već duže od 100 godina. Imidž brenda HiPP je na najvišoj razini i glavni fokus naše filozofije uvijek je bio i bit će “za najvrednije u vašem životu”.

Ekološka proizvodnja je sve popularnija i u Hrvatskoj. Kako ste vi jedan od pionira bio uzgoja u svijetu koji biste savjet dali hrvatskim ekološkim proizvođačima? Na koji način eko oznake i certifikati pomažu u izgradnji prepoznatljivosti proizvoda?
Zanimanje za ekološku proizvodnju u stalnom je porastu. Osnovica za ekološki uzgoj je zdravo tlo. Europski ekološki certifikati važni su za stvaranje povjerenja kod potrošača koji moraju biti uvjereni da su proizvodi koje kupuju proizvedeni u skladu s europskom regulativom za ekološku proizvodnju. To su i glavni uvjeti za čist i zdrav okoliš te samim time čiste i zdrave proizvode.

Prethodni članakFormula “sto posto prirodno i domaće” ne prestaje otvarati radna mjesta
Sljedeći članakJakovina o padu proizvodnje mlijeka: Dio uzroka su elementarne nepogode dvije godine zaredom