HPK: Ove godine uspostava katastra maslinika

Predstavnici Komore susreli su se s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković

Tijekom ove godine bit će uspostavljen katastar maslinika, čemu će prethoditi donošenje pravilnika, izvijestili su u srijedu iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) nakon sastanka Odbora za maslinarstvo s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković.

Na tom sastanku, održanom u ponedjeljak, razgovaralo se o budućim natječajima u sektoru maslinarstva, problematici dokazivanje ekstra djevičanskog ulja (vezano uz poticaje), izradi katastra maslinika, kao i o subvencioniranju rješavanja imovinsko-pravnih odnosa oko zemljišta kako ne bi bilo brisanja iz ARKOD-a te legalizaciji bušotina za navodnjavanje, naveli su iz HPK.

Vezano uz pitanje subvencioniranje rješavanja imovinsko-pravnih odnosa oko zemljišta kako ne bi bilo brisanja iz ARKOD-a, iz Komore su zatražili prolongiranje roka do 1. siječnja 2024. godine. Brisanjem iz ARKOD-a, naime, otpalo bi više od 50 posto maslinara, a to otvara prostor za povećanje sivog tržišta, naveli su iz HPK.

“Prijedlog je da parcele kojima ne bude riješen imovinsko-pravni odnos ostanu u ARKOD-u, ali da ih se označi drugačije u sustavu te da se za te površine ne može dobiti poticaj”, kazao je predsjednik Odbora za maslinarstvo HPK, Damir Buntić.

Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na parcelama, kako je naveo, vrlo je skupo te ga je potrebno sufinancirati. Buntić je rekao da su dobili obećanje da je Ministarstvo voljno subvencionirati rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Kada je riječ o izradi katastra maslinika, predstavnici HPK na sastanku su dobili informaciju kako je izrađen nacrt prijedloga akta te da će ove godine biti uspostavljen katastar maslinika. Istaknuto je kako je u evidenciju potrebno uvrstiti samo one maslinare s više od 20 stabala maslina te priložiti katastarsku sliku, a važno je omogućiti i onome tko ima više od 20 maslina na tri čestice da dobije potporu.

Maslinari su od Ministarstva zatražili i informacije vezano za plan budućih natječaja u sektoru maslinarstva. Smatraju kako je potrebna izmjena natječajnih kriterija te kako maslina mora spadati u kategoriju voća, a ne u kategoriju ostalo, jer se na taj način gubi previše bodova, pa maslinari iz tog razloga nisu konkurentni na natječajima.

Razgovaralo se i o dokazivanju ekstra djevičanskog ulja jer su poticaji smanjeni sa 10 na 6 kuna po litri.

“Potrebne su izmjene odluke vezane za priznavanje i dokazivanje ekstra djevičanskog maslinovog ulja”, istaknuli su iz HPK, napominjući kako uljare nisu dovoljno opremljene niti kvalificirane za izdavanje kemijskih analiza za priznavanje kvalitete maslinovoga ulja te bi to trebali raditi ovlašteni laboratoriji.

Postavljaju i pitanje zašto je poticaj po litri ekstra djevičanskog maslinovog ulja smanjen sa 10 na oko 6 kuna po litri, pri čemu nije dostavljeno nikakvo obrazloženje o smanjenju iznosa potpore, već je samo uplaćen manji iznos na račune maslinara.

Iz HPK su kazali i kako je najavljeno da će novi pravilnik biti napravljen za ovu godinu do nove berbe, a uvest će se i pojačane kontrole korisnika te potpore. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakU Konzum stižu Zvjerići koji podižu svijest o zaštiti divljih životinja i njihovih staništa
Sljedeći članakDva nova PreKrašna kolačića