Hrana za djecu i bebe – Tržište: Visoka koncentracija

U kategoriji je prisutna visoka koncentracija jer vodeća tri brenda zastupaju gotovo dvije trećine (64%) količinske prodaje

Hrana za djecu obuhvaća tri zasebne kategorije: dječje kašice, suhu dječju hranu i dječje sokove.

Kategorija dječjih kašica uključuje svu hranu za dojenčad kojima nije potrebna dodatna priprema, tzv. “ready to eat”. Na svim takvim proizvodima obavezno je naznačeno da je to hrana za dojenčad ili malu djecu.

Suha dječja hrana uključuje hranu za bebe koja se priprema s vodom ili mlijekom te kekse i grickalice namijenjene bebama i maloj djeci. Na proizvodima mora biti navedeno da se radi o hrani za bebe i malu djecu (npr. keksi i dvopek za bebe i djecu, žitarice za bebe i malu djecu). Kategorija uključuje i pšeničnu krupicu (griz).

Kategorija dječjih sokova uključuje sokove i vodu za dojenčad. Na takvim je napitcima naznačeno da su napravljeni specifično za dojenčad i malu djecu.

PAD KOLIČINSKE PRODAJE
Nielsenovim panelom maloprodaje obuhvaćeno je tržište Hrvatske koje uključuje hipermarkete (iznad 2.500 m2), supermarkete (301 – 2.500 m2), trgovine mješovitom robom (ispod 300 m2) i drogerije.

Panel maloprodaje ne uključuje veleprodaju, Cash&Carry, specijalizirane trgovine, online prodaju, diskontere ni tržnice.

U kumuliranom razdoblju posljednjih godinu dana (listopad 2016. – rujan 2017.) kategorija bilježi pad količinske prodaje u odnosu na isto razdoblje godine ranije.

Moderni formati (hipermarketi, supermarketi) pritom su s 58% udjela dosta ispred tradicionalnih formata (trgovine mješovitom robom i drogerije) kroz koje se realizira preostalih 42% količinske prodaje.

Nositelj kategorije je suha dječja hrana sa 72% količinske prodaje, dok dječje kašice imaju 21%, a dječji sokovi 7% udjela.

Vodeća tri brenda hrane za djecu zastupaju gotovo dvije trećine (64%) količinske prodaje kategorije, a oni su abecednim redom: Fructal, Hipp i Podravka.

Prethodni članakChristian Verschueren – EuroCommerce
Sljedeći članakMario Ravlić predsjednik Grupacije klaoničke industrije i prerade crvenog mesa HGK