Akvakultura je strateška grana kroz koju želimo razvijati ribarsku industriju. Ona nam nudi dugoročna rješenja za stabilnu budućnost ribarstva.

Ovim Zakonom olakšavamo tehničku i administrativnu provedbu Zajedničke ribarstvene politike EU. Potrošnja proizvoda ribarstva u glavnini potječe iz ulova i jedan od ciljeva europske ribarstvene politike, pa tako i hrvatske, omogućavanje je održivog razvoja akvakulture radi nadomještanja razlike između potrošnje proizvoda ribarstva i proizvodnje.

Izjavio je to između ostalog ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i dodao da je “ribarstvo i na moru i na kopnu” naša tradicija.

Zakonom o akvakulturi, koji je ovaj tjedan usvojen na Vladi, dodao je također Tolušić, donosi se okvir za povećanje proizvodnje i dugoročna rješenja za stabilnu budućnost ribarstva.

Podsjetimo, Vlada RH uputila je u saborsku proceduru konačni prijedlog novog Zakona o akvakulturi kojim se planira unaprijediti konkurentnost akvakulture te njezine održivosti u društveno-gospodarskom smislu i povećati ukupnu proizvodnju u akvakulturi uz poštovanje načela ekonomske, socijalne i ekološke održivosti.

Kako ističu iz Ministarstva poljoprivrede, glavni cilj donošenja Zakona o akvakulturi je uspostava posebnog zakonskog okvira za obavljanje ove djelatnosti, izdvajanjem iz propisa koji uređuju ribolov te objedinjavanjem uvjeta za obavljanje akvakulture u moru i u kopnenim vodama, u svrhu učinkovitije provedbe reformirane Zajedničke ribarstvene politike Europske unije (ZRP) koja se odnosi na akvakulturu, kao i onih elemenata uzgoja koji su isključivo u nacionalnoj nadležnosti.

“Podržavam planove i stalna ulaganja naših proizvođača koji do 2020. godine namjeravaju udvostručiti današnje količine proizvodnje ribe zbog velike potražnje. Imamo velike potencijale idemo ih iskoristiti. Europa više od 65 % potrebe za ribom uveze, a kroz hrvatski uzgoj u akvakulturi možemo okrenuti te brojke u našu korist”, rekao je Tolušić.

Inače, valja navesti da je, kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, ukupna vrijednost proizvodnje u marikulturi u 2016. godini iznosila 100 milijuna eura i ima tendeciju rasta, a na temelju nje rast će i vrijednost ukupne akvakulture.

Slatkovodna akvakultura varira, jednako kao i proizvodnja, a vrijednost u 2016. godini kreće se oko 8 milijuna eura, naveli su iz Ministarstva poljoprivrede. (SEEbiz/GlasSlavonije)