U sklopu informativne kampanje Europske komisije “Potrošači, upoznajte svoja prava!” u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu održan je okrugli stol na temu prava potrošača prilikom kupnje na internetu.

Tom prilikom rečeno je kako je pet vodećih hrvatskih tvrtki koje se bave online trgovinom, Mondo Internet Supershop, Crno Jaje, Kolektiva, Emmezeta i Eko Sever, spremno prihvatilo regulativu o pravima potrošača prilikom kupnje na internetu.

“Hrvatska je obavila svoj posao po pitanju donošenja nacionalnih zakona koji daju potrošačima velika prava, a tvrtkama jasna zaduženja. Sada je vrijeme za provođenje pravila u praksi i za provjeru pridržavaju li se online trgovci nove regulative jer će to dovesti do povećanja povjerenja u online trgovinu”, izjavio je na okruglom stolu Sven Roehr iz Europske komisije.

Unatoč pozitivnim pomacima statistika pokazuje kako velik broj potrošača istražuje proizvode i usluge na internetu, no samo manji dio ih se odlučuje na kupnju, što se posebno odnosi na odluku o prvoj kupovini putem interneta.

To je potaknulo debatu o primjeni potrošačkih prava prilikom kupnje na internetu gdje su se predstavnik Ministarstva gospodarstva, Jan Sulik, i Ivo Majerski iz HAKOM-a usuglasili kako prvi sljedeći korak u poticanju razvoja tržišta online trgovine u Hrvatskoj mora biti izgradnja povjerenja između potrošača, tvrtki i institucija.

Na to su se nadovezali trgovci te istaknuli važnost stvaranja inicijative u suradnji s institucijama i potrošačkim udrugama kako bi se identificirale web stranice koje su sigurne i kojima potrošači mogu vjerovati da će poštivati njihova prava.

Na okruglom stolu moglo se čuti i kako je loša percepcija potrošača o online kupnji uzrokovana negativnim medijskim napisima o nekim internetskim trgovinama koje su kršile potrošačka prava i kako potrošači trebaju dobiti jasnije informacije prije same kupnje, te ako dođe do problema, trebaju uputiti pisani prigovor trgovcu, a ne pokušati riješiti svoj problem putem telefona.

U konačnici, svi sudionici okruglog stola složili su se kako institucije moraju povećati napore i provjeravati poštuju li novu regulativu i ostale tvrtke koje se bave online trgovinom u Hrvatskoj.