Novcem prikupljenim od prodaje starog papira kupovat će se udžbenici za siromašne školarce

Hrvatski Caritas, u suradnji s tvrtkama Lidl Hrvatska i Unijapapir, pokrenuo je nacionalnu humanitarnu akciju “Spremni za dobro!”. Cilj akcije je pomoć djeci iz siromašnih obitelji u nabavi novih školskih udžbenika za školsku godinu 2014./2015., i to prikupljanjem i prodajom starog papira.

Ova hvalevrijedna akcija predstavljena je na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Uprave Lidla Hrvatska Boris Lukšić, predsjednik Hrvatskog Caritasa mons. Josip Mrzljak, ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina, član Uprave Unijapapira Igor Kuleš te Ankica Nježić, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta.

Humanitarna akcija “Spremni za dobro!” u organizaciji Hrvatskog Caritasa, a u suradnji s tvrtkama Lidl Hrvatska i Unijapapir, pomagat će školarcima pri kupnji novih udžbenika.

Akcija će se provoditi diljem Hrvatske od 10. do 30. lipnja, kada će se u 85 Lidlovih trgovina prikupljati stari školski udžbenici, bilježnice, časopisi i novine, koje će naknadno otkupiti Unijapapir.

Mreža Lidlovih trgovina omogućit će široku dostupnost, nacionalnu pokrivenost i logističku povezanost u provedbi ove humanitarne akcije, a stari papir prikupljat će se i posljednjih dana nastave u osnovnim i srednjim školama.

Sva novčana sredstva koja se prikupe od prodaje starog papira, utrošit će se na formiranje Caritasovog Fonda za pomoć u nabavi školskih knjiga i pribora za školarce iz siromašnih obitelji u svim krajevima Hrvatske.

Osim Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, akciju podupiru i Ministarstvo socijalne politike i mladih te Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Iz Uprave Lidla poručili su kako će, osim doprinosa u njenoj provedbi, po završetku akcije jednotjedni prihod od prodaje kartonske ambalaže u svim trgovinama donirati Hrvatskom Caritasu za ovaj plemeniti cilj.

Akcija “Spremni za dobro!” pomoći će učenicima iz socijalno ugroženih obitelji, a recikliranjem starog papira u svrhu nabave novih udžbenika nastoji se razviti i ekološka svijest, posebno kod djece i mladih te potaknuti solidarnost prema najranjivijim društvenim skupinama.