25.2 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 22:53
Tržišne komunikacijeI&AHrvatski potrošači zadovoljni uslugom loyalty programa

Hrvatski potrošači zadovoljni uslugom loyalty programa

anketa-loyalty-graf-002loyalty-kartica-kupac-prodavac-midiI dok gotovo polovica hrvatskih potrošača koristi loyalty programe trgovačkih lanaca, njih čak 70 posto zadovoljno je pogodnostima koje dobivaju u okviru te usluge

Ispitanici su prvo upitani posjeduju li kreditnu karticu, a zanimljivo je da je 52,5 posto njih odgovorilo negativno. Samo jednu kreditnu karticu ima 32 posto anketiranih, a oko 11 posto raspolaže s dvije takve kartice.

Od ukupnog broja ispitanih njih 236 ili gotovo 52 posto je izjavilo kako nisu članovi loyalty programa bilo kojeg trgovačkog lanca. Oni koji to jesu najviše povjerenja imaju u Konzumov MultiPlusCard (34%) i dm-ov program vjernosti koji okuplja nešto više od 15 posto ispitanika. Mercatorovu Pika karticu ima oko 8 posto kupaca, slijede Billa s 5,5 posto te Bipa i Getro s po 2,6 posto.

anketa-loyalty-graf-001Čini se kako loyalty programi ispunjavaju svoju funkciju s obzirom da je većina ispitanika (gotovo 70%) zadovoljna svojim programom vjernosti. Nezadovoljno je nešto više od 20 posto korisnika, a oko 10 posto njih nije moglo procijeniti je li loyalty program u kom sudjeluju koristan za njih ili nije.

Da bi se njihovi privatni podaci koje pružaju članstvom mogli zlouporabiti strahuje oko četvrtine ispitanih (24,7%). S druge strane, gotovo 60 posto sudionika istraživanja nema takvih strahovanja, a 16 posto upitanih bilo je neodlučno u ovom pitanju.

Hrvatski potrošači nisu posebno vjerni kada je u pitanju privrženost određenim robnim markama proizvoda. Tako je tek trećina ispitanika (33,2%) izjavilo kako su odani i privrženi određenom brendu (marki) proizvoda kojem posebno vjeruju, dok preostalih 66,8 posto nemaju proizvod ili brend od posebnog povjerenja.

Među onima koji preferiraju određeni brend najviše je onih koji vjeruju Krašu i Podravki (po 14,6%), slijede Gavrilović s 9,9 posto te Vegeta s 8,6 posto. Adidasu i Jamnici vjeruje po 6 posto ispitanika, zatim dolaze Dukat i Vindija s po 5,3 posto te trgovačka robna marka K-plus s 4,6 posto.

Istraživanje je sredinom travnja 2011. godine provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 455 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina.

Najnovije objave

Povodom Svjetskog dana sladoleda Ledo otvorio Kornet želja

Posjetitelji su tijekom izložbe Kornetu želja prišapnuli svoje želje za povratkom nekih legendarnih sladoleda, ali i ponudili ideje za nove okuse Ususret Svjetskom danu sladoleda,...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...