Danas za Libiju iz riječke luke kreće brod s 1500 junadi. Uzgajivači okupljeni u udrugu Baby Beef samo u ovoj godini planiraju izvesti oko 50.000 grla.

“U Europsku uniju zbog propisanih uvjeta ne možemo, možemo uz veliko carinsko ograničenje što oni imaju, a u Libiju, Egipat i u ove države možemo slobodno izvoziti”, kazao je Mato Mamić, dopredsjednik udruge Baby Beef.

Za 1500 grla Libija plaća više od dva milijuna eura. Takva cijena u Hrvatskoj se ne može postići. “Sad Hrvatska godišnje proizvodi negdje oko 180.000 bikova, a potrebe hrvatskog tržišta maksimalno su 100.000. Znači 80.000 bikova u Hrvatskoj je suficit što je dobro”, kazao je Mamić.

Junad će za Libiju brodom. U riječkoj luci sve je spremno za utovar. Iako interesa za hrvatsku junad ima, više smo je proizvodili prije 100 godina. “Davne 1905. godine Hrvati su izvozili 150.000 komada bikova, a danas izvozimo negdje oko 30-ak tisuća”, dodaje Mamić.

Uzgajivači junadi pokazali su kako pokrenuti posrnuli stočarski sektor. “Cilj je da što kvalitetnije i efikasnije udovoljimo zahtjevima tržišta”, kazao je Marko Dražetić, pomoćnik ministra poljoprivrede.

S prvim srpnjem našim se uzgajivačima otvara i europsko tržište. S konkurentnom cijenom, za hrvatsku junad svi su putevi otvoreni. U Europu i svijet moći će brodom, pa čak i avionom. (Dnevnik.hr)