Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) priopćila je da se protivi uvođenju dodatnog poreza na cigarete i duhanske proizvode jer smatra da to neće riješiti nagomilane probleme zdravstvenog sustava.

“Nezakonita prodaja duhanskih proizvoda, kao i prateće ilegalne aktivnosti su u velikom porastu, zbog čega Republika Hrvatska izravno gubi više od milijardu kuna, a neizravno vodi do pada prihoda i gubitka radnih mjesta u zakonitom lancu prodaje. Prateće negativne društvene pojave su financijski nemjerljive”, ističe HUP u priopćenju kojim reagira na najave uvođenja dodatnog poreza na cigarete i duhanske proizvode.

Kako navode iz HUP-a, u zadnjih pet godina cijene cigareta radi usklađivanja s Direktivom EU porasle su više od 40 posto, “što je rezultiralo time da hrvatski građani plaćaju najskuplje cigarete u Europi s obzirom na prosječna primanja”.

Hrvatska je u fazi usklađivanja oblika i visine oporezivanja duhanskih proizvoda s EU direktivama, ističu u HUP-u te dodaju kako bi svako novo oporezivanje izvan tih okvira bilo suprotno smjernicama Europske unije.

Važno je istaknuti kako ciljna skupina na koju se odnose ti zakoni (pušači svojim izborom) kupnjom duhanskih proizvoda u proračun uplati oko šest milijarda kuna na godinu, a uvođenje novih poreznih opterećenja ne bi rezultiralo prihodima većim od sedam milijarda kuna, nego, naprotiv, velika je opasnost od njihova pada “ispod trenutnih, čime bi se dodatno ugrozio državni proračun, a posredno i financiranje zdravstvenog sustava”, ističu iz HUP-a.

Upozoravaju pritom i na druge negativne društvene pojave poskupljenja cigareta, kao što su povećanje šverca i kriminalne aktivnosti.

“Dosadašnja praksa i financijski pokazatelji dokazuju da poskupljenja uzrokuju upravo suprotno od onoga što se najavljuje – porast crnog tržišta i ilegalnih aktivnosti. Potrošači u toj situaciji pronalaze alternativne izvore na kojima kupuju jeftinije duhanske proizvode koji ne podliježu nikakvoj kontroli kvalitete niti pridonose punjenju proračuna”, naglašavaju iz HUP-a.

S obzirom na to da je riječ o temi koja obuhvaća cijelo društvo, u HUP-u očekuju reakciju predsjednika Vlade i pozivaju mjerodavna ministarstva da se čim prije očituju o najavljenim porezima. (Hina)