Iako troše nešto više nego lani, građani sve opreznije koriste kartice

Prošle godine je u isto vrijeme kroz sve kartice prošlo 50,32 milijarde kuna, odnosno 6,6 posto manje nego krajem lipnja ove godine.

Kako na sve na tržištu tako su i na kartičare utjecale gospodarske prilike. Vezano uz trendove, u posljednjih nekoliko godina zamjetan je trend odgovornije i opreznije potrošnje korisnika, kartice se koriste češće, ali za manje iznose. Gledajući ukupno, potrošnja raste jer broj transakcija raste.

“Rast prometa korisnika, ovisno o brendu (American Express, MasterCard i Visa), u prosjeku, u prvih deset mjeseci ove godine iznosio je oko tri posto, dok je rast broja transakcija, ovisno o brendu, u prosjeku iznosio oko sedam posto u odnosu na prvih deset mjeseci prošle godine. PBZ Card ima ukupno više od dva milijuna izdanih American Express, MasterCard i Visa kartica Privredne banke Zagreb, što predstavlja vrlo blagi rast u odnosu na prošlu godinu”, poručuju u PBZ Cardu.

Ističu da su bez obzira na gospodarsku situaciju zabilježili kontinuirani rast pojedinih pogodnosti. Tu svakako ističu obročnu otplatu bez kamata i naknada.

Potražnja blago raste
U Erste Card Clubu (ECC) tvrde da unatoč usporenoj ekonomskoj aktivnosti, koja je utjecala na smanjenje potrošnje, ekonomska se aktivnost nije odrazila na potražnju za kreditnim karticama.

“Potražnja za karticama se, u odnosu na prethodne dvije godine, zadržava na sličnoj razini. Tako je ECC do kraja listopada zabilježio porast ukupnog broja izdanih kartica za tri posto u odnosu na isto razdoblje lani, čime ima izdano više od 503.000 kartica”, objašnjavaju u Ersteu.

Kažu da je od tog  ukupnog broja, broj privatnih kartica povećan za šest posto, dok je broj poslovnih kartica povećan za dva posto.

“Potražnju i korištenje kreditnih kartica potpomogli su suvremeni trendovi praktičnosti korištenja kartičnog plaćanja u odnosu na plaćanja gotovinom, što vrijedi i za manje transakcije i za veće kupnje”, kažu u Ersteu.

Kartičarske kuće bilježe rast prometa na prodajnim mjestima. U prvih devet mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje 2011., Erste bilježi rast u ovom segmentu.

“Napravljeno je 13 milijuna transakcija, što predstavlja povećanje od sedam posto, volumen transakcija kreditnim karticama na prodajnim mjestima bilježi rast od skoro četiri posto. Obročna kupnja rasla je 14 posto, a uz to ECC je zabilježio i rast broja internet transakcija kreditnim karticama od 16 posto. Vidljiv je trend smanjenja prosječne transakcije i rasta obročnog plaćanja bez kamata i naknada. Potrošnja građana seli se u velike centre i kod velikih nacionalnih trgovaca s većim brojem manjih kupnji”, kažu u Ersteu.

PBZ Card tvrdi da i po broju prodajnih mjesta na kojima je ova vrsta plaćanja moguća kao i po prometu ima vodeći položaj na domaćem tržištu.

“Mogućnost obročnog plaćanja bez kamata i naknada, bez ikakvih instrumenata osiguranja, po gotovinskoj cijeni, dostupna je korisnicima American Express kartica, PBZ Maestro i PBZ Visa Inspire kartica na ukupno više od 54.000 prodajnih mjesta u Hrvatskoj, uključujući različite vrste roba i usluga”, kažu u toj kartičarskoj kući.

“Pegla” se više
Prema posljednjim dostupnim podacima Hrvatske narodne banke koji se tiču prve polovice godine, ukupno je u Hrvatskoj u optjecaju bilo 9,2 milijuna kartica. Od toga, nešto više od sedam milijuna komada odnosilo se na debitne kartice, dok se 768.000 odnosi na revolving kartice, a gotovo 560.000 na charge kartice.

Kreditnih kartica ima oko 166.000 a prepaid 124.000 komada. U tom su razdoblju građani i poslovni ljudi “ispeglali” ukupno 53,56 milijardi kuna. Najviše su se peglale debitne kartice preko kojih je prošlo 39,7 milijardi kuna. Prošle godine u isto vrijeme, kroz sve kartice je prošlo 50,32 milijarde kuna, odnosno 6,6 posto manje nego krajem lipnja ove godine.

Kreću akcije
Kako bi privukli što više klijenata, kartičari su krenuli u brojne promotivne akcije. Spuštaju se naknade, uvode se bonus programi, dodatne nagrade za veće korištenje kartice, snižavaju se članarine, uvode se pogodnosti prilikom kupovine u točno određenim dućanima.

S obzirom da je u Hrvatskoj gotovina još uvijek dominantan način plaćanja, kartičari se nadaju da će se on smanjivati, a pri tome će se povećati broj kartica.

Zbog sve izraženije konkurencije na kartičnom tržištu kartičari očekuju veći broj promotivnih akcija za prikupljanje broja članova i povećanje prometa što će, kažu, ići u korist postojećim i budućim članovima. (Poslovni.hr)

Prethodni članakRast proizvođačkih cijena na godišnjoj razini 4,9 posto
Sljedeći članakMršić: Politika treba pogurati izvoznike u Rusiju