OstaloIntervjuiIda Prester - voditeljica i pjevačica

Ida Prester – voditeljica i pjevačica

Gig ekonomija je sveprisutniji način rada i poslovanja u suvremenom svijetu, a kako se prilagoditi novim izazovima i prilikama koje ona donosi govorit će se na GIG konferenciji koja će se održati 6. prosinca u Zagrebu. Moderatorica konferencije bit će i naša sugovornica, poznata ‘gig workerica’, Ida Prester, kojoj ovakav način rada omogućuje potpunu fleksibilnost i slobodu.

Možete li nam se ukratko predstaviti i reći nešto više o svojem iskustvu s gig ekonomijom?
Moj cijeli život je gig ekonomija. Nemam stalni posao, nemam jednog poslodavca, radim ‘od gaže do gaže’’ Iako sam završila studij ekonomije i mogla sam tražiti ‘normalan’ posao, odlučila sam ostati slobodnjak i sama upravljati svojim vremenom, uz sve nestabilnosti i rizike. Moji ‘gigovi’ su objave na Instagramu, eventi koje vodim i koncerti na kojima nastupam.

Koji su specifični izazovi s kojima ste se suočili kao ‘gig workerica’ i kako ste ih prevladali?
Kao prvo – roditelji su na početku bili u panici. Pa daj se zaposli u nekom uredu, agenciji, ministarstvu, banci… Nije valjda da ti ništa od toga nije privlačno? Strašno su se bojali za moju budućnost, mislili su da sam poludjela, pogubila se. Ni ja nisam bila sigurna što zapravo hoću, ali htjela sam probati biti sama svoj šef. Bar neko vrijeme. Psihički ima teških trenutaka. Ne možeš apsolutno ništa predvidjeti, jedan mjesec zaradiš puno, drugi skoro ništa. Onda kreću paranoje, preispitivanja… Također je ogromna odgovornost – koliko radiš, toliko zaradiš! Nema kod freelancera bolovanja, godišnjih… Ako ne odeš na ‘gig’ i ne odradiš svoje, nema zarade, nitko ti neće dati ispričnicu. Ima puno stresa u gig ekonomiji. Ali evo, 20 godina sam freelancer, imam svoj obrt i jako sam zadovoljna. U konačnici sve ispadne dobro.

S obzirom na to da kombinirate rad u tradicionalnoj i gig ekonomiji – koje su eventualne prednosti rada u gig ekonomiji iz vlastitog iskustva?
Sloboda. Ogromna, predivna sloboda. Svi imamo svoje prioritete, nekome je važna sigurnost i redovite mjesečne uplate. Meni je važno da sama odlučujem o svemu – koliko radim, za koga radim, kad radim. Ako se ne pronalazim u ponuđenom poslu, ne radim ga. Ako mi je loš period i želim malo odmora, ili želim na neko putovanje, uzmem si sama slobodno, doduše neplaćeno. Nikome ne trebam polagati račune. Druga važna stvar je – dinamika. Radim s hrpom različitih klijenata, različiti su zadaci. Svaki dan mi je drugačiji, svaki dan sam u novoj ulozi. Većini mojih prijatelja je takav život totalni kaos i ne mogu se zamisliti na mom mjestu, ali meni jako paše taj adrenalin.

Koje vještine smatrate ključnima za traženje posla u gig ekonomiji?
Marljivost. Morate baš voljeti raditi izabrani posao. Plaća se po obavljenom poslu, a ne na mjesečnoj bazi. Dakle – radi se puno. I svakako – optimizam i vjera u sebe. Doći će perioda kad neće sve biti sjajno, kad telefon šuti. Ali moraš ostati kul, ne gubiti živce, puno gig poslova se odvijaju sezonski. Koji put ne znaš di ćeš od posla, a u nekom periodu ti se čini da su te svi zaboravili. Ako možeš psihički izdržati taj stres – dobrodošao u gig ekonomiju!

Na koji način pristupiti izgradnji karijere u sferi gig ekonomije – kako tome pristupate vi?
Nisam nikada o svojoj karijeri razmišljala strateški. Jednostavno kreneš i radiš ono što voliš najbolje što znaš. I ljudi će to prepoznati, klijenti će zvati opet, pa će se proširiti glas, pa će zvati neki novi klijenti. Bitno je da si jako odgovoran, pozitivan i lak za suradnju. Svi vole raditi s takvim ljudima, ostavljaju dobre ocjene, zovu opet. Samo naprijed – sreća prati hrabre.

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...