ikea-centar-midiPrvi niskobudžetni hoteli otvorit će se u zemljama u kojima Ikea već posjeduje nekretnine, poput Njemačke, Belgije i Poljske.

Švedska Ikea u idućih nekoliko godina planira izgraditi stotinjak nisko budžetnih dizajn hotela diljem Europe, a nakon Njemačke, Belgije i Poljske Ikeini hoteli gradit će se i u Hrvatskoj.

Potvrdio je to za Poslovni dnevnik Harald Müller, Ikein direktor u odjelu za nekretnine Inter Ikea. Kao sve privlačnija turistička destinacija i buduća članica Europske unije, ali i zemlja u kojoj Ikea uskoro planira otvoriti svoju prvu trgovačku kuću, Hrvatska je svakako jedna od zemalja koja će se naći na mapi budućih Ikeinih hotela, kao i zemlje regije poput Slovenije te Srbije.

“Riječ je o dugoročnom projektu koji želimo započeti u zemljama u kojima već posjedujemo nekretnine, odnosno poslujemo duže vrijeme, kao što su Belgija, Njemačka i Poljska. Tamo ćemo zapravo testirati projekt, i ako se pokaže uspješnim kako smo planirali, krećemo dalje. Morate se samo malo strpjeti, doći ćemo sigurno”, poručio je Harald Müller.

Projekt koji će se realizirati kroz Ikeinu podružnicu Inter Ikea, nositelja intelektualnih prava za brend Ikea, uključuje izgradnju najmanje stotinu dizajn hotela s povoljnim cijenama, ali i pametno opremljenih studentskih domova diljem Europe.

Iako će u potpunosti ispunjeni Ikeinim poznatom brendovima namještaja i pratećih proizvoda, hoteli neće koristiti Ikeino ime niti će ih voditi švedska kompanija, već će za to će biti zadužena etablirana hotelijerska tvrtka.

U Ikei još uvijek ne žele otkriti s kojim se hotelskim kompanijama vode pregovori za sklapanje ugovora o upravljanju, a u idućih nekoliko tjedana tvrtka planira objaviti lokaciju prvog niskobudžetnog hotela koji će iduće godine osvanuti u Njemačkoj, no ne zna se u kojem gradu.

Poznato je da se razmatraju neizgrađena zemljišta ili pak zemljišta s devastiranim građevinama spremnim za rušenje, a u njemačkoj su Ikei posebno privlačne lokacije u blizini željezničkih kolodvora.

Povoljni dizajn hoteli jedan su od najbrže rastućih sektora u toj industriji. Medu njima je najpoznatiji lanac Motel One u Münchenu s 39 hotela i više od 8500 soba u Njemačkoj.

Inače, Ikein ulazak u hotelski biznis poklopit će se s ulaskom švedskog proizvođača namještaja u Hrvatsku s obzirom da se krajem iduće godine planira otvaranje prve Ikeine robne kuće u Rugvici, potom i u Rijeci te Splitu, iako ne i trgovačkog centra koji se za sad smatra neisplativom investicijom.

S obzirom na administrativne prepreke koje je Ikea već iskusila u Hrvatskoj, investitor će sigurno biti pojačano oprezan u pripremi hotelskih projekata. (Poslovni dnevnik)