Prošlog tjedna južnoafrička grupacija Steinhoff International završila je proces preuzimanja poznatog lanca trgovine namještajem Kika čiji su prihodi prošle godine iznosili 1,2 milijarde eura, čime je postala vlasnik Kikina brenda u sedam zemalja, uključujući i Hrvatsku, piše Lider.

Steinhoff grupa možda nije toliko poznato ime, pogotovo na hrvatskom tržištu, no radi se o tvrtki koja je nakon Ikee drugi najveći proizvođač i prodavač namještaja na svijetu.

Od 2011. Steinhoff je vlasnik i francuskog brenda Conforama Holding, koja je ujedno drugi najveći maloprodajni lanac trgovina namještaja i artikala za uređenje doma u Europi, a čiji je sastavni dio i Emmezeta koja posluje u Hrvatskoj. Predsjednik Uprave Emmezete Slobodan Školnik nedavno je promaknut na poziciju predsjednika Uprave talijanske podružnice Conforame, sa sjedištem u Milanu, ali će i dalje obnašati funkciju čelnika Emmezete u Hrvatskoj.

“Razlog zbog kojeg Steinhoff nije toliko poznata tvrtka jest taj što u svakoj zemlji posluje pod izvornim imenom brendova, poput Conforame, Kike, Emmezete ili njemačkog Pocoa, pa će tako i u Hrvatskoj svi brendovi i dalje poslovati samostalno. Steinhoff grupa jako je brzo rasla u proteklih deset godina te postala jedan od najjačih igrača na svjetskom tržištu namještaja. Nadam se da će od akvizicije Conforame, odnosno Emmezete i Kike, koristi na kraju imati i hrvatski proizvođači namještaja”, istaknuo je Školnik.

Osnovni je biznis Steinhoff grupe proizvodnja i prodaja namještaja, s vertikalno integriranim biznisom. Tako Grupa u svom vlasništvu posjeduje šume, proizvodi drvnu sirovinu i namještaj koji plasira u više od dvije tisuće trgovina diljem svijeta, od kojih je 900 u Europi. S 10 milijardi eura godišnjeg prihoda drugi je najveći igrač na svijetu, ujedno najveći konkurent Ikei. Treći igrač na svijetu triput je manji od Steinhoffa.

Emmezeta i Conforama bile su u vlasništvu francuske korporacije PPR koja posluje u mnogim zemljama diljem svijeta, a posebno je poznata po brendovima kao što su Gucci, YSL, Puma. Emmezeta je zajedno s Conforamom 2011. prešla u vlasništvo Steinhoff Internationala. (Lider)