Tržišne komunikacijeDOPIndeks žena u biznisu najveći dosad, uveden i novi zakon

Indeks žena u biznisu najveći dosad, uveden i novi zakon

SELECTIO indeks žena, koji mjeri udio žena u upravama društava u sastavu indeksa CROBEX, u 2023. godini iznosi 22,2% što je za 9,36 p.p. više u odnosu na prošlu godinu. Također, postotak tvrtki sastavnica CROBEXA, koje u upravama nemaju niti jednu ženu, tzv. zero companies, smanjio se za 9,57 p.p. u odnosu na prošlu godinu, pa ih je sada 33,3%.

Postoji i pozitivan trend u zapošljavanju. “Vidimo blagi porast zapošljavanja žena na višim i odgovornijim funkcijama kao i porast internih rotacija koje su stvorile dodatnu priliku za napredovanje. Isto tako, u većem broju primjećujemo pozitivnu diskriminaciju u korist žena za funkcije višeg menadžmenta jer je tvrtkama danas sve važniji omjer žena i muškaraca kao i diversity i inclusion”, rekla je Valentina Haddad, voditeljica odjela za regrutaciju i selekciju SELECTIO Grupe.

Iako se broj žena u upravama povećao, smanjio se broj društava s predsjednicom uprave za jedno društvo u odnosu na prošlu godinu. Ove godine četiri društva imaju predsjednice koje su ujedno i jedine članice uprave, a to su Brodogradilište Viktor Lenac, Ericsson Nikola Tesla i FTB Turizam, dok Podravka ima 40% žena u upravi.

Porast udjela žena na menadžerskim pozicijama možda nastavi i zbog novih zakona. Naime, prošle je godine Europsko vijeće odobrilo novi zakon Europske unije za uravnoteženiju rodnu zastupljenost u upravama tvrtki koje javno kotiraju na burzi. Prema ovom zakonu, tvrtke bi trebale omogućiti 40% mjesta za osobe podzastupljenog spola na menadžerskim pozicijama ili 33% mjesta na direktorskim pozicijama do 2026. godine.

Nositelji certifikata Poslodavac Partner najbliže europskom indexu
Dobar pokazatelj pozitivnog trenda u Hrvatskoj je udio žena u upravama tvrtki nositeljica certifikata Poslodavac Partner koji trenutno iznosi 26,9% i koji je veći u odnosu na društava u sastavu CROBEXA. Na samom vrhu su HiPP, Poslovna inteligencija, Procter & Gamble i TRS sa 100% zastupljenosti žena u upravama, a iznad prosjeka su i PLIVA sa 75%, Zagrebačka pivovara sa 66,7% te HBOR sa 60% žena u upravama.

Postoji li i dalje stakleni strop?
Pozitivan trend u Hrvatskoj čini se manje pozitivnim kada stavimo brojke u europski kontekst. Naime, svih 100 najznačajnijih tvrtki na Londonskoj burzi imaju barem jednu ženu u upravi, a zastupljenost žena u upravama 100 najznačajnijih društava na Londonskoj burzi, prema podacima The Female FTSE Board Report za 2022., je 39,6% i pokazuje trend daljnjeg rasta. Prema podacima Europskog instituta za jednakost spolova iz 2021., udjel žena u upravama najznačajnijih društava izlistanim na burzama u Europskoj uniji je 31,6%, pa tako Hrvatska još uvijek kaska za europskim prosjekom za skoro 10 p.p.

Važno je naglasiti da Europa ima mnogo visokokvalificiranih žena te da čak 60% diplomiranih čine žene zbog čega bi udio žena u biznisu i na europskoj razini trebao biti veći.

“Iako je postignut napredak prema rodnoj ravnopravnosti na radnom mjestu, stakleni strop za žene još uvijek postoji u mnogim industrijama i organizacijama. Žene su i dalje podzastupljene na menadžerskim pozicijama i suočavaju se s preprekama poput rodne pristranosti, nedostatka pristupa mentorima te nejednakih plaća”, istaknula je Valentina Haddad, voditeljica odjela za regrutaciju i selekciju SELECTIO Grupe. “Kako bi rast udjela žena na rukovodećim pozicijama nastavio i dosegao europske standarde, potrebno je poticati interes i mogućnost promoviranja žena u menadžmentu”, dodala je Lara Šubić Šuša, voditeljica projekta Poslodavac Partner.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Grupa Podravka u prvih šest mjeseci 2024. značajno povećala prihode od prodaje i dobit

Prihodi su porasli za 34,1 milijun eura na 380,4 milijuna eura, a neto dobit iz poslovanja iz koje su isključene jednokratne stavke gotovo 50...

izlog

Zonin: Višestoljetna tradicija u vinarstvu

Utemeljeni prije više od 200 godina, vinogradi obitelji Zonin rasli su zajedno s talijanskim vinskim sektorom. Sedma generacija obitelji Zonin daje strastveni doprinos stvaranju...