Indijski uvoz suncokretovog ulja trebao bi u siječnju porasti na rekordnih 473.000 tona i višestruko nadmašiti mjesečni prosjek, potaknut nastojanjima vodećih izvoznika Rusije i Ukrajine da smanje zalihe, rekli su Reutersu dužnosnici u sektoru.

U sezoni 2021/2022. koja je završila u listopadu Indija je u prosjeku uvozila oko 161.000 tona suncokretovog ulja mjesečno.

Rekordni uvoz Indije, najvećeg svjetskog uvoznika biljnog ulja, vremenski se poklopio s velikom razlikom u cijeni suncokretovog i sojinog ulja, koja je dosegnula najvišu razinu u devet mjeseci.

“Suncokretovo ulje bilo je u prosincu jeftinije od sojinog pa se indijskim kupcima isplatilo kupovati ga”, rekao je izvršni partner u GGN Research Rajesh Patel.

U posljednjem tjednu studenog i početkom prosinca tona suncokretovog ulja bila je 100 dolara jeftinija od tone sojinog ulja budući da su zaraćeni proizvođači Rusija i Ukrajina nastojali povećati izvoz nakon produljenja dogovora o sigurnom prolazu kroz Crno more.

Rusija trenutačno prodaje suncokretovo ulje po konkurentnim cijenama kako bi se riješila zaliha, a Ukrajina zajedno s uljem prodaje i sjemenke suncokreta budući da ih zbog logističkih problema ne uspijeva preraditi, objašnjava neimenovani singapurski trgovac.

Ukrajina je sjemenke prodavala Rumunjskoj i Bugarskoj, koje ga prerađuju i izvoze ulje u Indiju, dodao je.

Dogovor je izvoznicima omogućio isporuku blokiranih zaliha i potpisivanje novih ugovora, zaključuje predsjednik Međunarodne udruge za suncokretovo ulje Sandeep Bajoria.

Na crnomorsku regiju otpada 60 posto svjetske proizvodnje suncokretovog ulja i 76 posto izvoza.

Dodatni poticaj za pojačanu nabavu suncokretovog ulja bila je odluka Indije o ukidanju uvoznih carina do ožujka 2024., objasnio je pak neimenovani vodeći indijski uvoznik. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!