U zadnjih godinu dana količinska prodaja kategorije ulja smanjena je za 6,2%, na ukupno 31 milijun 404 tisuće i 100 litara, uz ukupno ostvarenu vrijednosnu prodaju od 388,5 milijuna kuna, što je pad od 5,9% u odnosu na prethodnih 12 mjeseci

Kategorija jestivih ulja uključuje sve vrste ulja namijenjenih kuhanju ili pripremi salata, poput suncokretovog, biljnog, bućinog, maslinovog ulja te mješavina istih.

Neka od tih ulja koriste dodatne okuse i/ili sastojke (npr. chilli). Kategorija ne uključuje preljeve za salate, masti za kuhanje niti margarine za kuhanje.

Vodeći proizvođači po količinskom udjelu su: Bunge Cereol (Viviol), Dijamant, IPK tvornica ulja Čepin (Tena, Vitaol), trgovačke robne marke, Zvijezda (Zvijezda, Omegol).

Proizvođači su pritom navedeni abecednim redom, a od robnih marki one poznatije.

PRODAJNI REZULTATI
Prema podacima o prodaji, koji ne uključuju sezonske objekte, Cash&Carry, diskontne trgovine (Lidl), ugostiteljstvo te institucionalnu prodaju, kategorija jestivih ulja je u periodu travanj 2016. – ožujak 2017. zabilježila negativan prodajni rezultat.

Naime, količinska je prodaja smanjena za 6,2%, na ukupno 31 milijun 404 tisuće i 100 litara, uz ukupno ostvarenu vrijednosnu prodaju od 388,5 milijuna kuna, što je pad od 5,9% u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

Supermarketi su dosta uvjerljivo vodeći tip prodajnog mjesta kroz koje se realizira 40% količinske prodaje.

Slijede hipermarketi s također značajnih 26% udjela, dok su velike sa 16% i srednje trgovine mješovitom robom s 13% međusobno vrlo blizu.

Male trgovine mješovitom robom su na začelju s 4% udjela u količinskoj prodaji kategorije.

Podjela prema vrsti proizvoda otkriva dominaciju suncokretovog ulja s 88% udjela u količinskoj prodaji.

Ostatak su među sobom podijelili: maslinovo ulje (5%), biljna ulja (4%) i ostala ulja (2%).