Potrošačke su cijene u Hrvatskoj u ožujku porasle 0,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što znači da je inflacija usporila, s obzirom da je u veljači iznosila 1,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

“U skladu s našim očekivanjima, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u ožujku su usporile godišnju stopu rasta na 0,6 posto, s 1,5 posto u veljači. Pozitivne godišnje stope rasta traju kontinuirano od kraja 2016. godine”, ističu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a, objavljeno u četvrtak.

Rastu cijena na godišnjoj razini prvenstveno su pridonijele cijene hrane i bezalkoholnih pića, koje su u ožujku porasle za 3,2 posto, te cijene u restoranima i hotelima, s rastom od 2,8 posto. U ožujku su osjetnije, 1,3 posto, porasle i cijene u segmentu zdravlja, dok su cijene komunikacije ojačale 1,1 posto.

U ožujku su u odnosu na isti lanjski mjesec porasle i cijene raznih dobara i usluga, za 0,9 posto, a za toliko su porasle i cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstava. Cijene stanovanja, vode, električne enegije i plina porasle su, pak, za 0,5 posto, a alkoholnih pića i duhana za 0,2 posto.

S druge strane, u ožujku su na godišnjoj razini cijene prijevoza pale 3,7 posto, pri čemu su cijene goriva za osobna vozila pale 8,1 posto. Pale su i cijene rekreacije i kulture, za 0,9 posto, obrazovanja, za 0,6 posto, kao i cijene obuće i odjeće, za 0,2 posto.

Na mjesečnoj razini cijene porasle 0,2 posto
Na mjesečnoj su razini, pak, u ožujku potrošačke cijene porasle 0,2 posto. Pritom su u odnosu na veljaču najviše porasle cijene odjeće i obuće, za 12,8 posto, zbog novih kolekcija, dok su cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle 0,4 posto, kao i cijene komunikacije.

S druge strane, cijene prijevoza pale su u ožujku u odnosu na veljaču za 3,1 posto, pri čemu su cijene goriva za osobna vozila pale za 6,9 posto. Analitičari RBA procjenjuju da će na razini cijele 2020. inflatorni pritisci ostati potisnuti.

“S obzirom na aktualna kretanja na svjetskim tržištima, očekujemo da će tijekom ove godine inflacija usporiti, ponajprije pod utjecajem pada cijena energije i usluga. Naime, izostanak domaće potražnje i očekivano snažan negativan utjecaj pandemije koronavirusa na turizam impliciraju da će pritisak sa strane usluga tijekom 2020. izostati“, zaključuju analitičari RBA. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!