U današnjoj situaciji, kad je koronavirus zablokirao cijelu zemlju i još ni ne znamo kakve će dugotrajne posljedice ostaviti na hrvatsko gospodarstvo, mnogi od nas su nažalost ostali i bez posla. Ako ste među njima, donosimo savjete kako napisati molbu za posao koja bi vam mogla omogućiti što brži povratak na tržište rada.

Prije nego se krenete prijavljivati na otvorene natječaje, napravite nekoliko stvari koje će vam pomoći da lakše ‘preživite’ period nezaposlenosti. Najvažnije je smanjiti troškove na minimum, to jest ne trošite na ništa što vam nije nužno poput namirnica. Stara izreka kaže ‘štedi kad imaš, troši kad nemaš’, ali je malo tko od nas razumije dok ne dođe do ovakvih nepredvidivih situacija u kakvoj smo se svi sad našli. Zato probajte ‘stisnuti zube’ jer ćete tako lakše prebroditi pandemiju koronavirusa.

Rad na sebi

Prvo provjerite još jednom životopis i uvjerite se da su sve informacije točne. Ako dugo niste imali potrebu (ili želju) slati životopis, moguće je da su neke informacije krive ili zastarjele. Pokušajte gledati na otkaz kao na priliku za rad na sebi. Trenutno su dostupni brojni besplatni seminari i online edukacije pa ovo slobodno vrijeme možete iskoristiti kako biste se educirali. Zasigurno ćete naći neku koja odgovara vašim sklonostima i odlična je nadogradnja na sadašnje znanje. To je ujedno nova vještina koja će u životopisu pokazati da radite na sebi, što se uvijek cijeni.

Gdje god je to moguće, dodajte podatke kojima ćete pokazati svoja dostignuća. Ovaj korak nikada nije važniji nego nakon otpuštanja, kada želite pokazati novom poslodavcu svoju vrijednost. Ako vam je potrebna pomoć u vezi točnih dostignuća i statistika vezanih za vaš posljednji posao, obratite se svom bivšem šefu ili suradnicima. Ovo je ujedno i sjajna prilika za umrežavanje. Možete završiti poziv tako da im kažete da aktivno tražite posao i pitati znaju li poslodavce koji trenutačno šire svoje timove.

Pokušajte gledati na otkaz kao na priliku za rad na sebi. Trenutno je dostupno puno besplatnih seminara i online edukacija i možete iskoristiti ovo slobodno vrijeme kako biste se educirali.

Pazite kad pričate drugim ljudima ili bivšim kolegama o okolnostima koje su dovele do vašeg otkaza. Ljudi često griješe baš u ovom koraku. Probajte ne govoriti loše o bivšem poslodavcu, a sebe stavljati na pijedestal. U trenutnim okolnostima, ne želite ni ispasti egocentrični usred globalne pandemije. Imajte na umu da je COVID-19 izravno utjecao na život i posao svake osobe s kojom komunicirate.

Motivacijsko pismo i molba za posao

Uz životopis, poslodavci najviše pažnje obraćaju na molbu za posao i zato je važno da je dobro napisana. Ponekad i koriste pisanu molbu za posao za odabir kandidata za intervju, a mogu vas i pitati potpitanja o napisanim informacijama. Dobro proučite tvrtku u kojoj se prijavljujete, i čime se ona točno bavi, kako biste u molbi za posao što bolje objasnili svoju motivaciju.

Kad su poslodavci suočeni s kandidatima koji imaju slične kvalifikacije, često se okreću motivacijskom pismu i molbi kako bi odlučili s kojim kandidatom razgovarati.

Odvojite vrijeme kako biste napisali molbu za posao koje ističe i proširuje vještine i iskustvo iz vašeg životopisa. U njoj ne biste trebali ponavljati već napisane informacije već ih pojasniti i pokazati tko ste kao osoba, ali i da ste savršeni kandidat za traženu poziciju.

To je ujedno i prilika da objasnite što je dovelo do otkaza. Dovoljna je rečenica, dvije poput: “Iako sam bio jedan od najuspješnijih prodavača, moja pozicija je ukinuta tijekom restrukturiranja zbog pandemije koronavirusa. Sada se radujem prilici da svoje prodajne vještine primijenim u novoj ulozi.”

Imajte na umu da je pozitivno i produktivno razmišljanje nakon otkaza presudno za uspješno obavljanje razgovora za novi posao. To vam se može činiti teško, jer nije lako ostati pozitivan nakon otkaza, a pogotovo u trenutnoj situaciji kad je cijeli svijet ispunjen neizvjesnošću. Svi su, manje ili više, u strahu za svoje poslove, ali vjerujemo da će sve doći na svoje. A dok to čekamo, probajte vježbati, čitati, zdravo se hranite i pronađite inspirativne priče, knjige koje će vam pokazati kako je sve moguće ili podcaste koji će vam podići raspoloženje.

Nadamo se da će vam naši savjeti pomoći u pisanju molbe za posao i da uskoro neće biti potrebe za njima.