Inicijativa dm-a “Zaštiti se…i uživaj na suncu”

U osam gradova održat će se besplatni dermatološki pregledi

Na terasi hostela Swanky odrzana je konferencija za medije koju je organizirao DM i missZdrava, na temu prevencija melanoma. Gordana Picek, Mirna Situm, Marija Buljan, Sladjana Ostic, Mario Mlinaric (Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL)

dm je predstavio ovogodišnje izdanje inicijative “Zaštiti se… i uživaj na suncu” u sklopu koje će organizirati besplatne dermatološke preglede u osam gradova diljem Hrvatske. Prvi pregled održat će se 10. lipnja u Zagrebu, u sklopu dm ženske utrke, a potom će se pregledi nastaviti u srpnju u Slavonskom Brodu, Puli, Crikvenici, Karlovcu i Zadru te u kolovozu u Makarskoj i Šibeniku.

“dm već dugi niz godina radi na osvještavanju javnosti o važnosti brige o zdravlju te o ključnoj ulozi preventivnih pregleda. Tijekom prošlogodišnje inicijative ‘Zaštiti se… i uživaj na suncu’, koja je održana u četiri hrvatska grada, dermatolozi su pregledali više od 600 građana, a njih 30 uputili su na daljnje preglede. Rezultati su nas potaknuli da ove godine organiziramo besplatne preglede u osam gradova kako bismo još veći broj građana osvijestili o rizicima izlaganja sunčevom zračenju te ih potaknuli na preventivne preglede kože”, izjavila je Gordana Picek, prokuristica i voditeljica resora Nabave i marketinga u dm-u.

Na predstavljanju jedanaestog izdanja inicijative svoj osvrt na ovu temu dale su akademkinja Mirna Šitum i izv. prof. dr. sc. Marija Buljan, spec. dermatologije i venerologije, subspec. dermatološke onkologije.

“Broj oboljelih od melanoma u porastu je u cijelom svijetu, a Hrvatska je po smrtnosti na 4. mjestu u Europskoj uniji, ispred zemalja s puno većim brojem oboljelih. Ovi podaci ukazuju na važnost inicijativa poput ‘Zaštiti se… i uživaj na suncu’. Naš je cilj nastaviti educirati građane o posljedicama izlaganja sunčevom ultraljubičastom zračenju bez fotozaštite te im ukazati da su preventivni pregledi, uz rano otkrivanje, ključni u borbi protiv ove bolesti”, istaknula je akademkinja Mirna Šitum koja je već dva desetljeća glavna organizatorica svih javnozdravstvenih akcija prevencije i ranog otkrivanja melanoma u Hrvatskoj.

Od 2011. do danas više od 12.700 ljudi besplatno je pregledalo kožu u sklopu dm-ovih dermatoloških pregleda, a dermatolozi su u prosjeku oko 10 posto pregledanih uputili na daljnje preglede zbog promjena na koži.

dm poziva sve građane da obave besplatan dermatološki pregled, a detaljan raspored i vrijeme održavanja pregleda dostupan je na internetskoj stranici dm-a: www.dm.hr.

Prethodni članakMajoneza i kečap – Omiljeni umaci svih generacija
Sljedeći članakInflacija u svibnju usporila na 7,9 posto