Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u srijedu da je donijelo rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva “Istarski ovčji sir”/”Istrski ovčji sir” kao zaštićena oznaka izvornosti, a budući da je ta zaštita zajednički projekt hrvatskih i slovenskih proizvođača, postupak se paralelno provodi u Hrvatskoj i Sloveniji.

Nakon ostvarene prijelazne nacionalne zaštite u obje zemlje, Hrvatska i Slovenija uputit će Europskoj komisiji zajednički zahtjev za registraciju naziva “Istarski ovčji sir”/”Istrski ovčji sir” kao zaštićene oznake izvornosti na razini Europske unije, navodi se u priopćenju iz tog ministarstva.

U Hrvatskoj je zahtjev za zaštitu naziva “Istarski ovčji sir”/”Istrski ovčji sir” Ministarstvu podnijela Udruga proizvođača istarskih koza i ovaca iz Vodnjana.

Riječ je o tvrdom, punomasnom siru koji se dobiva koagulacijom sirovog ili pasteriziranog ovčjeg mlijeka pomoću sirila uz izdvajanje sirutke. Mlijeko za proizvodnju tog sira dobiva se od ovaca uzgojenih isključivo na području Istre, uključujući i hrvatski i slovenski dio Istre.

Taj sir već je tisućljećima neprijeporna sastavnica tradicijske poljoprivredne proizvodnje i tradicijske prehrane u Istri. Tradicija proizvodnje Istarskog ovčjeg sira opstala je u Istri kroz stoljeća usprkos društvenim kretanjima, ratnim sukobima, depopulaciji i padu broja ovaca.

Zbog svoje iznimne kvalitete, od druge polovice dvadesetog stoljeća Istarski ovčji sir etablira se kao zaštitni znak turističke i ugostiteljske ponude Istre, a osim tradicijske prehrane sve je prisutniji i u modernoj gastronomiji, te se nastoji afirmirati, ne više samo kao “dodatak pršutu”, već kao samosvojni visokokvalitetni gurmanski užitak, zaključuje se u priopćenju. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!