IT odjel – Globalna kretanja: Kina predvodi globalno online tržište

globalna kretanjaPrometi online trgovine robom široke potrošnje u Kini sve su veći jer se kupci sve češće okreću upravo ovom prodajnom kanalu koji stoga sazrijeva brže no što je to slučaj na drugim tržištima

Prema IGD-ovom izvještaju Top 10 online tržišta robe široke potrošnje, vrijednost kineskog internetskog tržišta procijenjena je na gotovo 180 milijardi dolara do 2020.

To je skoro pet puta više od njegove sadašnje vrijednosti od 41 milijarde. Na drugim vodećim tržištima očekuje se nastavak dvoznamenkastog rasta što ulaganja u online prodajni kanal čini nužnima za tvrtke koje žele pratiti razvoj kupca koji kupuje u višestrukim kanalima te odgovoriti na njegove potrebe.

BRZ RAST KINE
Prometi online trgovine u Kini sve su veći jer se kupci sve češće okreću upravo ovom prodajnom kanalu koji stoga sazrijeva brže no što je to slučaj na drugim tržištima.

Mobilne tehnologije glavni su pokretač ovog rasta. Većina prodaje odvija se na digitalnim tržištima poput Tmalla (u vlasništvu Alibabe) i JD.com-a, koji nude velik izbor proizvoda. Kupci u Kini na online tržištu traže uvoznu robu, uključujući prehrambene proizvode koje doživljavaju kao luksuz koji si mogu priuštiti. Sa sve većim prelaskom kupaca u online okružje i s porastom broja stanovnika u Kini, očekujemo da će se ovaj rast nastaviti.

NOVE INOVACIJE
U međuvremenu se na zrelijim tržištima, kao što je ono Ujedinjenog Kraljevstva (drugo po veličini online tržište robe široke potrošnje na svijetu), zbivaju snažan rast i inovacije. Trgovci na malo novu su priliku za poticanje vjernosti i pridobivanje kupaca s udaljenih lokacija pronašli u pod-kanalu “klikni i pokupi”.

lead1Koncem lipnja, Asda je u Haydocku otvorila svoj prvi 24-satni punkt za preuzimanje kupljene robe što je koncept koji bismo uskoro mogli vidjeti i na ostalim Walmartovim tržištima.

Preuzimanje kupljene robe testira se i u Belgiji gdje je Carrefour tu uslugu uveo na parkiralištima tvrtki u vrijeme nakon posla, te u Australiji, gdje su dva vodeća trgovca na malo uvela sandučiće s robom i drive-thru rješenja.

U Ujedinjenom Kraljevstvu trenutno 27 posto kupaca mjesečno kupuje robu preko interneta, a 11 posto online navodi kao svoj glavni način kupnje. Programi vjernosti kao što su npr. bonovi za dostavu potiču učestalost potrošnje u višestrukim kanalima.

SVE VEĆA ULAGANJA
Uzbudljive se promjene dešavaju i na većim tržištima, pogotovo u SAD-u gdje je Walmart povećao ponudu kako bi potaknuo online prodaju robe široke potrošnje uz procjenu da bi prometi iz online i digitalne kupnje u trgovinama mogli porasti na 6 posto ukupnih prihoda do 2017. Inovacije i brza dostava velike su teme na ovom tržištu, koje potiču očekivanja kupaca.

10 vodecih online trzistaU tom smislu posebno je aktivan Amazon koji spaja globalne trendove rasta male samoposluge, mobilne trgovine i programa vjernosti s novim uslugama kao što je Amazon Prime Now koja omogućuje dostavu robe unutar sat vremena od kupnje i koja je dostupna isključivo preko mobilnih uređaja za članove Amazon Prime kluba u 14 gradova u SAD-u, a od početka srpnja i u Londonu.

Disruptori – tvrtke inovatori koje uvode nove načine poslovanja u kanal, a koje se pojavljuju uslijed sve većeg korištenja tehnologije – kao što su Instacart i Uber – također potiču inovacije u ovom kanalu i premošćuju praznine ondje gdje trgovci na malo još nisu prisutni.

U Njemačkoj, prema nedavnim istraživanjima, kupci su sve skloniji online kupnji namirnica pa već uhodani online trgovci na malo, kao što je primjerice Rewe, pojačavaju ulaganja u ovaj kanal. I diskonti, Aldi i Lidl, počinju ulagati u online prodaju u odabranim područjima poput prodaje vina ili hrane za kućne ljubimce. Zajedno s Amazonom, ti trgovci na malo svojim sve većim ulaganjima imaju potencijal značajno promijeniti njemačko tržište.
na sto bi trgovci na malo trebali usmjeriti svoja nastojanja
Lisa Byfield-Green
Senior Analyst – online and digital
igd logo

Prethodni članakViše od 500 malih i velikih biciklista u utrci Zdrava navika
Sljedeći članakPravilnik o doniranju napisan, hrana se više neće bacati