doniranje hraneNakon šest mjeseci intenzivnog rada, završen je Prijedlog Pravilnika o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane i hrane za životinje koji bi trebao osigurati izgradnju kvalitetnog sustava za doniranje hrane svim pojedincima i obiteljima koje se nađu u potrebi, naglašavaju iz Inicijative “Oslobodimo doniranje hrane PDV-a”.

Podsjetimo kako je Europski parlament početkom srpnja pozvao sve zemlje Europske unije da što prije donesu zakone koje bi omogućili supermarketima da svu neprodanu hranu daju u humanitarne svrhe, umjesto da je bace! Europski parlament tako je unutar rezolucije o “cirkularnoj ekonomiji” prihvatio amandman kojim se države Europske unije potiču zakoni koji bi omogućili distribuciju neprodane hrane prema dobrotvornim organizacijama.

Novi Zakon o poljoprivredi Milanovićeva Vlada donijela je još u ožujku ove godine, no do danas PDV na hranu koja se donira u humanitarne svrhe još nije ukinut, a nije jasno propisana ni sama procedura doniranja. Iz Ministarstva poljoprivrede odgovorili su kako je riječ o “kompliciranoj proceduri”.

Iz inicijative “Oslobodimo doniranje hrane PDV-a” danas napominju da osnivanje Banke hrane u Hrvatskoj sada ovisi samo o poštivanju obećanja i rokova prema kojima bi ministar poljoprivrede trebao staviti Pravilnik na snagu u roku od idućih mjesec i pol dana. (SEEbiz.eu/Index.hr)