alldra-podi-sibenik-pocetak-gradnje-tvornice-midiNizozemska korporacija Alldra B.V., jedan od najvećih svjetskih proizvođača konditorskih ukrasa, odlučila je svoj novi proizvodni pogon izgraditi u Hrvatskoj, i to na Poduzetničkoj zoni “Podi“ u Šibeniku.

Radovi na gradnji pogona startali su ovoga tjedna, a proizvodnja će započeti u siječnju 2013. godine. Svi konditorski ukrasi proizvedeni na Podima ići će u izvoz i to za kompanije Nestle, Dr. Oetker i Unilever.

Investicija vrijedna 19 milijuna kuna realizira se preko tvrtke Slatke stvari d.o.o. koju je nizozemska kompanija osnovala u Hrvatskoj, piše Novi list.

Na “Podima“ su kupili parcelu od 8120 metara četvornih, a na njoj će izgraditi proizvodnu halu te upravnu zgradu. Gradilište je obišao suvlasnik nizozemske kompanije Cornelis Van Wiejen koji je istaknuo da su u početku planirali izgraditi tvornicu na sjeveru Hrvatske, no na kraju su se odlučili za Šibenik koji, veli, ima više prednosti.

“Odlučili smo se za ovu lokaciju zbog ugodne klime, blizine autoceste koja nam je izuzetno važna. Odgovaraju nam i pogodnosti koje ova poduzetnička zona daje, a, također važno, prepoznali smo da ovdje možemo naći kvalitetne djelatnike za proizvodnju“, rekao je Van Wiejen. Naglasio je da će pogon biti izgrađen do kraja godine, a proizvodnja će započeti u siječnju 2013. godine. U početnoj fazi bit će zaposleno 15 radnika, od čega pet visokoobrazovanih.

Kapacitet proizvodnje u startu će biti oko 200 tona šećernih mrvica, kuglica, perli, čokoladnih i bombonskih proizvoda godišnje, a očekuju prihod od 10 do 12 milijuna kuna.

Paralelno s početkom proizvodnje za već poznate kupce, Nestle, Dr. Oetker i Unilever, nastavit će raditi na dovršetku proizvodne hale u kojoj će u konačnici raditi oko 35 djelatnika, a proizvodit će se između 400 i 500 tona konditorskih ukrasa godišnje.

“Mi smo jedan od najvećih proizvođača šećernih dekorativnih proizvoda za konditorsku industriju u Europi. Cijeli početni volumen proizvodnje ići će poznatim kupcima, no, nadamo se da ona neće biti namijenjena samo izvozu u Europu nego da ćemo u daljnjem postupku rasta proizvodnje ostvariti i plasman proizvoda na hrvatskom tržištu u suradnji sa domaćim proizvođačima konditorskih proizvoda poput Kraša i drugih“, kazao je Van Wiejen. (Novi list)