U transportnoj industriji kriza izazvana pandemijom koronavirusa, iako traje više od dvije godine, još uvijek je aktualna, a gospodarstvo se uskoro suočava s novom energetskom krizom i rastućom inflacijom u cijelom svijetu. Upravo su ovi, ali i drugi izazovi, odredili važnost spremnosti na fleksibilnost u logistici transportnih rješenja. Potreba za prilagodbom ususret promjenama dodatno je dobila na značaju i tu leži glavna snaga transportnih kompanija.

Fleksibilna transportna rješenja
Tvrtka cargo-partner prilagođava svoja rješenja aktualnoj situaciji na tržištu i cjelokupnoj situaciji u svijetu. Zbog rata u Ukrajini, pomorska Adria Express usluga koristi se kao alternativa za Transsibirsku željeznicu, čije je tranzitno vrijeme preko jadranskih luka trenutno do 7 dana brže od luka Sjevernog mora. Izazovi u cestovnom prometu i manjak vozača s kojima se uvijek iznova susreće transportna industrija potaknuli su i tzv. Short Sea rješenja za Europu – prijevoz robe brodom na kratke udaljenosti. Zbog velikog broja propisa i dokumentacije potrebne za cestovni prijevoz, u određenim situacijama brod je jedino moguće rješenje. Svi ovi primjeri pokazuju ne samo da su alternative neophodne, već i da se mogu stvoriti. Preduvjet za njihov razvoj je jaka globalna mreža vlastitih ureda i partnera te stalna komunikacija sa svim suradnicima. “Transportna industrija je dosta intenzivna i ‘živa’ pa i opstanak u njoj zahtijeva hitne prilagodbe”, ističe direktor tvrtke cargo-partner u Hrvatskoj Zoran Starčević.

Novi poslovni trendovi javili su se posvuda u gospodarstvu, a zbog velikih gubitaka uoči COVID-a mnoge su korporacije preselile svoju proizvodnju izvan Kine i potražile alternativne dobavljače, što je dovelo do pozitivne promjene širenja na druga tržišta. Konkretno u automobilskoj industriji, zemlje jugoistočne Europe, poput Hrvatske, gdje se također relativno može pružiti jeftina radna snaga, postale su atraktivne za investicije, a samim time je došlo i do povećanja potražnje za novim transportnim rutama. Kao odgovor na to, logistika će pratiti sve promjene i u skladu s njima razvijati nove usluge.

Izazov pronalaska vozača
Posljednjih godina razvio se veliki broj zanimanja, a unatoč navedenim izazovima i mogućnostima, sve je manji interes za transporte. Kako bi i u ovom području tvrtka cargo-partner bila konkurentna, kontinuirano prikupljaju povratne informacije s tržišta rada i nastoji se već u ranoj fazi prepoznati što je zaposlenicima važno. Situacija je prilično neizvjesna, ali mogu se primijetiti u kojem smjeru idu koraci vladajućih tijela u svijetu, a to je da se vozačima osiguraju što bolji uvjeti. Nije lako kompenzirati za sve poteškoće koje ovo zanimanje nosi jer je riječ o vrlo odgovornom i napornom poslu koji podrazumijeva velike psihofizičke napore, česte boravke na terenu i suočavanje s brojnim propisima i pravilima koja su se svakodnevno mijenjala, posebice tijekom pandemije. Zbog toga je ključno ulaganje u razvoj stručnog kadra, obuku i usavršavanje.

Pouzdanost i prilagodljivost
Cijeli svijet osjeća posljedice inflacije i ne raste samo cijena goriva, već i svih ostalih sirovina zato je daleko važnije pokazati se kao pouzdan partner u kojeg klijenti mogu imati povjerenje, ističu u cargo-partneru.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!