Već godinu dana traje trend snažnog izvoza hrvatske hrane u Sloveniju. Samo prošle godine je izvoz hrane iz Hrvatske u Sloveniju uzletjela 49,5 posto. Tako je Hrvatska postala četvrti najveći izvoznik hrane u Sloveniju, nakon Austrije, Njemačke i Italije.

mercator slovenija meso midiTome su zasigurno doprinijele vlasničke promjene u slovenskoj prehrambenoj industriji i trgovini”, uvjeren je analitičar tržišta hrane Aleš Kuhar, piše Delo.

“Dogodile su se doista strukturne promjene”, tvrdi Kuhar.

“Ulaskom Hrvatske u EU i preuzimanje Mercatora došlo je do čak četverostrukog povećanja uvoza svježeg mesa iz Hrvatske. Povećan je i uvoz mlijeka i mliječnih prerađevina, za 25 posto. Zanimljivo je i da je uvoz šećera uletio čak 2,3 puta”, otkriva Kuhar.

Kuhar kaže da se moramo priviknuti na “novu realnost”, iako podvlači da hrvatska prehrambena industrija zaostaje za slovenskom otprilike toliko koliko slovenska zaostaje za prosjekom EU. Ipak, u Hrvatskoj postoje snažni sustavi. Među njima je Agrokor koji je preuzeo Mercator.

Zapravo, dogodilo se ono od čega su mnogi u Sloveniji i strahovali. Prodajom Mercatora Agrokoru logično se na Mercatorove police događa veći plasman hrane koju proizvode prehrambene kompanije iz sastava Todorićeva koncerna.

Sam Todorić je u više navrata izjavljivao kako svoje kompanije neće favorizirati, već da već se na policama naći proizvodi koji će biti najkonkurentniji. Prema očekivanjima, iz niza razloga Mercatoru je najpovoljnija upravo hrana koja se proizvodi u Agrokorovim kompanijama. (SEEbiz)