Izvoz iz BiH povećan oko 18 posto

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, usvojilo je Analizu vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine za period siječanj – rujan 2017. godine u kojoj se navodi da je u ovom periodu povećan izvoz za 17,94 posto i iznosio je 8,09 milijardi KM.

Ukupan obujam vanjskotrgovinske razmjene za devet mjeseci 2017. godine iznosio je 21,4 milijarde KM, što je povećanje za 2,73 milijarde KM u odnosu na isti period prošle godine.

U ovom periodu uvezeno je robe u vrijednosti 13,3 milijarde KM, što je za 12,65 posto više nego u istom periodu 2016. godine.

Europska unija je i dalje naš glavni vanjskotrgovinski partner i u ukupnom obujmu robne razmjene sudjeluje sa 65 posto, a slijede zemlje potpisnice sporazuma “CEFTA 2006” s 14 posto, dok ostale zemlje čine 21 posto.

Izvoz u EU ostvaruje udio od 72 posto u ukupnom bh. izvozu, a uvoz iz zemalja EU sudjeluje sa 61 posto u ukupnom bh. uvozu. U ovom periodu zabilježen je rast izvoza u EU za 16 posto i rast uvoza iz EU za 11 posto uz pad trgovinskog deficita od jedan posto.

Bosna i Hercegovina je u robnoj razmjeni sa zemljama CEFTA-e u devet mjeseci ove godine zabilježila rast izvoza za 32 posto, a uvoz iz ovih zemlja rastao je 12 posto uz pad trgovinskog deficita od 26 posto.

Od glavnih trgovinskih partnera najveću pokrivenost uvoza izvozom Bosna i Hercegovina ima s Austrijom (147 posto), Slovenijom (104 posto), Njemačkom (77 posto), Hrvatskom (72 posto) i Italijom (60 posto).

U prvom tromjesečju ove godine BiH je najviše izvozila u Njemačku, Hrvatsku, Italiju, Srbiju, Sloveniju, Austriju, Tursku te Crnu Goru. Istovremeno su najviše uvozili iz Njemačke, Italije, Srbije, Hrvatske, Kine, Slovenije, Rusije te Turske. (klix.ba)

Prethodni članakHeineken otvara pivovaru u Mozambiku
Sljedeći članakBožićno pivo u blagdanskom “it” komadu