Zaključujemo još jednu tešku godinu i prema svim pokazateljima ne očekujemo ništa lakšu 2014.
Rezultati nisu ohrabrujući a niti očekivanja za naredni period. Ipak, ako se time uopće možemo tješiti, situacija u našem okruženju puno je gora. Za razliku od naših susjeda Slovenaca, Bosanaca, Hercegovaca i Srba, mi još uvijek barem uspijevamo plutati na površini. Također, u zemlji gdje svi sektori bilježe pad i tvrtke odlaze u stečaj gotovo na dnevnoj bazi, zaključiti godinu bez značajnog profita, ali i gubitka, svojevrstan je uspjeh. No, nije sve tako depresivno. Život nam je ipak slađi pa time i veseliji jer, kako svjedoči Nielsenov Puls sektora, ove smo godine doprinijeli porastu potrošnje čokoladnih tabli od čak 12% vrijednosno te preko 20% količinski. I nismo se sladili samo čokoladnim tablama, već i prutićima, pralinama, dražejama, o čemu možete pročitati više u našem opsežnom prilogu o čokoladnom asortimanu. Sve žešća konkurencija u toj kategoriji proizvoda donijela je i neko dobro, barem potrošačima koji sada, uz veći izbor, mogu dobiti puno više za znatno manje.
A kako se mijenja potrošač, industrija i tržište možete saznati u brojnim člancima, istraživanjima i analizama koje smo pripremili za vas u ovom velikom blagdanskom izdanju. Kao i svake godine u ovo doba donosimo vam i ljestvicu najjačih brendova u ovoj godini te pregled glavnih generatora rasta, odnosno lidera kategorije.
Ulaskom u EU srušili smo granice, no kako vidimo u posljednje vrijeme na globalnom tržištu nacionalni predznak postaje važniji no ikad, što svakako predstavlja prostor za poduzetničke inicijative po pitanju proizvodnje tradicijskih proizvoda koji imaju potencijala, kako na izvoznim, tako i na domaćem tržištu. O ovoj se temi očito nedovoljno zborilo jer, prema rezultatima ankete koju smo proveli, malo nas zna o ovom potencijalnom gospodarskom blagu koje prepoznajemo samo kroz kulen, pršut i paški sir, a miješamo ga s proizvodima, brendovima i proizvođačima. Prostora za napredak svakako ima i nadamo se da će ga biti i dalje pa tako i po pitanju daljnjeg rasta ranije spomenute kategorije proizvoda od čokolade. Stoga vam želim blagoslovljene Božićne blagdane i slatku Novu godinu!