Kružimo zajedno

Kruženje materije u prirodi, jedna je od najbolje naučenih sintagmi još iz vremena osnovne škole. Sve se vrti u krug, od vode do ugljika, sve se ponavlja i obnavlja, osiguravajući novi život. Takav je koncept i naše društvo počelo promicati unatrag nekoliko godina kada se shvatilo da dosadašnji način odnosa prema sirovinama koji se odvija po ključu “uzmi, potroši, baci” ne samo da nije održiv, nego je i poguban.

Čovječanstvo si takvim odnosom pijanog milijunaša reže granu na kojoj sjedi i toga su danas svjesni svi dionici ovog procesa – države, korporacije, ali i građani. Svi smo primijetili određene promjene pa tako neki od nas koji dulje pamte gotovo uglas govore kako ovakvih vremenskih prilika ili prirodnih pojava prije nije bilo. Priroda je u savršenom balansu, ne možemo je iz te ravnoteže izbaciti a da sebi ne naštetimo. S tom sviješću razvio se koncept kružnog gospodarstva koji potiče na odgovorno korištenje resursa te recikliranje i ponovnu uporabu svih materijala kod kojih je to moguće.

Hrvatska poduzeća tom važnom području sve ozbiljnije pristupaju te se vidi napredak kroz brojne inicijative i poslovne operacije koje osiguravaju optimalno korištenje sirovina i ambalaže. Kako i na koji način pročitajte u velikoj temi koju smo pripremili u ovom broju kako bismo ukazali na takve primjere i stupanj razvoja u proteklom periodu. Svake godine u ovo doba pišemo o kružnom gospodarstvu i zbilja se može nedvojbeno ustvrditi kako su pomaci više nego vidljivi.

A kupcima su vidljive i brojne tehnike i oblici BTL oglašavanja na prodajnim mjestima i drugim točkama dodira brendova s kupcima. To je marketinški kanal koji je u pandemiji bio snažno pogođen, ali ono što ohrabruje svakako su poruke lidera ovog segmenta koje su ohrabrujuće te predviđaju snažan rast BTL oglašavanja u nadolazećem periodu.

Dotaknuli smo se i proizvoda na bazi konoplje, donedavno biljke non grata, a danas već kulture koja nudi brojne vidove primjene bilježeći blagotvoran učinak na ljudsko zdravlje, ali i okoliš, pa je to jedan u svakom pogledu zaokružen proces. Sve se na kraju vrti u krug, kako vidimo, i to je nešto na čemu treba inzistirati u svim područjima djelovanja. Bacanje hrane i rasipanje resursa treba ostaviti u prošlosti.

Ovim se putem želim ujedno zahvaliti i svim kandidatima na njihovim prijavama za nagradu Zlatna košarica koju ćemo dodijeliti 2. lipnja u 20 sati. Prijenos svečanosti i proglašenje pobjednika u šest kategorija natječaja pogledajte na programu Mreža TV te Ja TRGOVAC You Tube i Facebook kanalu.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!