“Živimo u svijetu kojem je potrebna velika transformacija. Hitno moramo ubrzati kružno gospodarstvo i učinkovitije koristiti resurse u čemu rješenja koja nudi TOMRA mogu pomoći. TOMRA ima pedesetogodišnje nasljeđe inovacija i pozitivnog utjecaja, s provjerenim rješenjima koja su našim kupcima – i planetu – zaista potrebna. Proteklih 50 godina pripremilo nas je da se uhvatimo u koštac s najhitnijim izazovom našeg vremena: treba ponovno izmisliti način na koji svijet upravlja otpadom. Nastojimo predvoditi revoluciju resursa, a naš tim resursnih revolucionara diljem svijeta spreman je za taj izazov”, rekla je Tove Andersen, predsjednica i glavna izvršna direktorica kompanije TOMRA.

Svijet koji treba održiva rješenja
Danas TOMRA ima više od 100.000 instalacija na više od 80 tržišta, s više od 4.600 zaposlenika diljem svijeta. TOMRA Collection, koja razvija RVM sustave za automatizirani povrat ambalaže kako bi omogućila recikliranje boca za piće, svake godine prihvaća više od 40 milijardi boca. RVM sustavi tvrtke TOMRA na taj način omogućuju da se emisija ugljika svake godine smanji za 4,5 milijuna tona.

Tove Andersen, predsjednica i glavna izvršna direktorica kompanije TOMRA

U borbi protiv plastičnog otpada, TOMRA ima ambiciju omogućiti da se 40% plastične ambalaže proizvedene u svijetu prikupi za recikliranje do 2030. Trenutačno se u svijetu prikupi samo 14% ukupne plastične ambalaže za recikliranje, a tek 2% reciklira se u “zatvorenom krugu” (Closed Loop – reciklirano za istu svrhu, bez degradacije na plastiku niže kvalitete).

Tvrtka si je također postavila za cilj prikupiti 500 milijardi boca godišnje za Clean Loop Recycling, internu kompanijsku verziju recikliranja u zatvorenom krugu, kako bi mogle postati nove boce i limenke, uvijek iznova. To smanjuje oslanjanje na sirovine u proizvodnji novih boca i osigurava da manje boca završi na našim ulicama, oceanima i odlagalištima.

Harald Henriksen, voditelj TOMRA Collection

“TOMRA je danas relevantnija nego ikad. Naš rad na tome da omogućimo svijet bez otpada u središtu je ogromnih izazova u održivosti koji utječu na cijeli svijet kao što je potreba za borbom protiv klimatskih promjena, onečišćenja plastikom i bacanjem hrane te pokretanja kružnog gospodarstva. TOMRA Collection nudi tehnologiju koja omogućuje postizanje ovih rezultata, ali pravi učinak ovog recikliranja dolazi od napora trgovaca, centara za reciklažu i potrošača diljem svijeta. Zahvaljujemo im svima što su omogućili ovu prekretnicu i radujemo se zajedničkom radu na ovim ambicioznim ciljevima”, naglasio je Harald Henriksen, voditelj TOMRA Collection.

Od start-upa u garaži do industrijskog lidera
TOMRA je osnovana u Norveškoj 1. travnja 1972. godine od strane braće Pettera i Torea Plankea. Nakon što su vidjeli kako se lokalni trgovac mješovitom robom bori s ručnim prikupljanjem praznih boca u njihovoj trgovini, koje su potrošači vraćali za ponovnu upotrebu, braća su razvila prvi potpuno automatizirani sustav za povrat ambalaže u garaži svoje obitelji. Ovaj izum brzo su prihvatili trgovci na malo te je iznjedrio čitavu industriju za učinkovito rukovanje povratom i recikliranjem posuda za piće, što je TOMRA-u također postavilo kao ranog pionira u valu zelene tehnologije.

Osnivači TOMRA-e, braća Tore i Petter Planke, i izazov prikupljanja posuda za piće u trgovini koji je doveo do osnivanja tvrtke

TOMRA je nastavila s inovacijama u prostoru automatiziranog povrata ambalaže. Najnoviji razvoj doveo je do lansiranja TOMRA R1, rješenja za “multi-feed” koje omogućuje kupcima da ubace više od 100 boca u stroj odjednom, umjesto da ih ubacuju jednu po jednu. TOMRA je također integrirala Internet stvari i velike podatke kako bi omogućila da recikliranje boca postane digitalno, s opcijama za kupone za povrat bez papira, analitiku za trgovine o obrascima povrata njihovih kupaca, aplikaciju za maloprodaju s obavijestima o statusu stroja i aplikaciju za potrošače s različitim funkcionalnostima.

Od svog ranog fokusa na projektiranje i proizvodnju RVM automata, TOMRA je također proširila svoj rad na održivost resursa kroz osiguravanje naprednih sustava sortiranja za prehrambenu, reciklažnu i rudarsku industriju. Ova visoko tehnološka rješenja optimiziraju oporabu resursa i minimiziraju otpad u uvjetima sve veće potražnje i činjenice da održivost postaje sve vitalniji aspekt za poduzeća, vlade i potrošače.

“Transformacija je u srcu svega što TOMRA radi. TOMRA transformira ideje i tehnologiju za stvaranje inteligentnih i pionirskih alata. Transformiramo tvrtke u profitabilnije, održivije poslovne sustave i transformiramo način na koji se svjetski resursi dobivaju, koriste i ponovno koriste, što također pomaže transformirati svakodnevni život ljudi”, zaključila je Tove Andersen, predsjednica i glavna izvršna direktorica TOMRA-e.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!