Američki proizvođač bezalkoholnih pića i sokova Coca-Cola u utorak je izvijestio o padu čistih prihoda za osam posto u četvrtom tromjesečju, ukazujući na jaki dolar koji je ponovno smanjio vrijednost prihoda ostvarenih na tržištima izvan matičnih Sjedinjenih Američkih Država.

coca-cola-midiČisti operativni prihodi smanjeni su na 10 milijardi dolara u tromjesečju zaključno s 31. prosincem 2015. godine u usporedbi s istim razdobljem godine ranije.

Ako se isključi utjecaj akvizicija, prodaja dijelova poslovanja i promjene valutnih tečajeva, prihod su pali jedan posto, pokazalo je u utorak objavljeno poslovno izvješće.

To je treće tromjesečje zaredom da im se prihodi smanjuju pa u nastojanju da ih podupru podižu cijene pića i proširuju ponudu na hladno prešane sokove i energetska pića.

Neto dobit pripisiva dioničarima poskočila je pak 60,6 posto, na 1,24 milijardi dolara, zahvaljujući ponajprije agresivnim mjerama smanjenja troškova.

Administrativni, opći i troškovi prodaje u istom su razdoblju smanjeni za 9,2 posto, na 3,94 milijardi dolara, pokazalo je izvješće o poslovnim rezultatima. (SEEbiz.eu/Hina)