Japanski proizvođač piva Asahi kupit će za 7,3 milijarde eura pet istočnoeuropskih brandova piva od Anheuser-Busch InBeva, među kojima i Pilsner Urquell te Kozel, pišu u utorak svjetske agencije.

Najveći svjetski proizvođač piva AB InBev odlučio je prodati te i još neke brandove kako bi mogao provesti preuzimanje SABMillera za 100 milijardi dolara. To najveće preuzimanje u globalnoj industriji piva već je prije dogovoreno, no regulatori su tražili prodaju dijela imovine AB InBeva i SABMillera kako ne bi došlo do monopolske pozicije na pojedinim tržištima.

Asahi će tako, prema sporazumu objavljenom u utorak, kupiti poslovanje koje je prije bilo u vlasništvu SABMillera u Češkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Rumunjskoj.

Već je prije Asahi od te tvrtke kupio brandove Peroni i Grolsch.

Novo preuzimanje bit će dosad najveće koje je Asahi poduzeo, a njime će ojačati svoje pozicije na europskom tržištu, drugom najvažnijem za tu japansku tvrtku.

U priopćenju o ovom preuzimanju Asahi je poručio kako se nastoji etablirati kao globalni igrač na tržištu piva, posebice u području vodećih premium brandova. (SEEbiz.eu)