Ovosezonska proizvodnja maslinovog ulja u Italiji, prema posljednjim podacima, bilježi pad od čak 49 posto u odnosu na lanjsku sezonu, na oko 243.000 tona.

U južnim i središnjim područjima pad proizvodnje je između 40 i 50 posto, dok su povoljniji klimatski uvjeti u sjevernom dijelu zemlje omogućili nešto bolje rezultate.
U Italiji su se masline brale ranije prvenstveno zbog straha od još jednog napada maslinove muhe koji bi mogao ugroziti masline koje su odoljele prethodnim napadima.

Naime, nepovoljne vremenske prilike s brzim izmjenama hladnoće i topline, kišom i vlažnim ljetom, bile su idealne za jak razvoj maslinove muhe koja je već 2014. značajno utjecala na smanjenje talijanske proizvodnje.

U svjetskim se okvirima ove godine, prema podacima International Olive Councila, očekuje pad proizvodnje ulja od oko 14 posto, na oko 2.713.500 tona, od čega bi europske članice IOC-ja u sezoni 2016/17. trebale proizvesti oko 1.923.000 tona, što je 17 posto manje u odnosu na lanjsku sezonu.

U Španjolskoj se očekuje pad od šest posto, 19 posto u Grčkoj, 14 posto u Portugalu, 29 posto u Tunisu, 15 posto u Maroku i 18 posto u Argentini.

S druge strane, očekuje se povećanje proizvodnje od 24 posto u Turskoj, osam posto u Egiptu, sedam posto u Izraelu, te pet posto u Albaniji.

Globalno rastu i cijene maslinovog ulja, u Italiji je u studenome probijen limit od 5,5 eura za kilogram – na 5,75 eura, u Španjolskoj je taj porast deset posto u odnosu na lani, pa je koncem studenoga kilogram ekstradjevičanskog maslinovog ulja koštao 3,37 eura. U Grčkoj mu je cijena 3,46 eura, u Tunisu 3,68 eura.

Očekuje se kako će se konzumacija maslinovog ulja na svjetskoj razini smanjiti za jedan posto u ovoj sezoni, na 2.904.000 tona, što je lako razumljivo budući da pad proizvodnje dovodi do povećanja cijena, što se onda reflektira i na potrošnji. (SEEbiz.eu/slobodnadalmacija.hr)