OstaloIntervjuiJasna Pulić - Zvijezda i Kristina Hustić - PIK Vrbovec

Jasna Pulić – Zvijezda i Kristina Hustić – PIK Vrbovec

Unatoč daleko manjim budžetima u usporedbi s globalnim kompanijama, domaći igrači u prehrambenoj industriji imaju svoje komparativne prednosti koje su uistinu od neprocjenjive važnosti. One iza sebe imaju bogatu tradiciju, poznavanje navika lokalnog potrošača, snažne brendove koji su stekli povjerenje generacija potrošača te agilnost u odgovorima na nove trendove. Upravo o tome, s posebnim fokusom na aspekte razvoja, važnosti inovacija i poticanja kreativnosti, razgovarali smo s Jasnom Pulić, direktoricom marketinga i razvoja u Zvijezdi, te Kristinom Hustić, direktoricom marketinga PIK Vrbovca.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Istraživanje i razvoj predstavljaju pravi korijen svake kompanije koja računa na dugoročni uspjeh na tržištu. To osobito vrijedi u današnje vrijeme kada su inovacije u formi prilagođenih proizvoda za sve zahtjevnijeg potrošača postale conditio sine qua non opstanka na izuzetno konkurentnom tržištu. U kojoj mjeri segment istraživanja i razvoja u vašoj kompaniji ima status strateške važnosti?
Jasna Pulić: Zvijezda od samih početaka poslovanja okuplja iznimne stručnjake koji su radoznali, fleksibilni i stalno rade na inovacijama pa nije pretjerano reći da istraživanje i razvoj čine srž našeg uspjeha. Kao tim smo usmjereni na razvoj novih proizvoda i stalno tražimo načine kako poboljšati ili proširiti postojeći proizvodni asortiman ili predložiti novi. Potrošačima zato kontinuirano nudimo proizvode koji odgovaraju na njihove potrebe: od suncokretovog ulja koje je tradicionalno neizostavno u gotovo svakoj kuhinji, do novih proizvoda koji odgovaraju na svjetske trendove, poput proizvoda koji se mogu pronaći u liniji Planet of plants. Planet of plants linija sadrži sedam proizvoda potpuno biljnog podrijetla.

Mi smo razvijali Planet of plants ulje, koje je mješavina onog najboljeg od suncokretova i konopljinog ulja i prirodno je bogato vitaminom E, uz Planet of plants kokos kockicu, načinjenu od kokosovog ulja neutralnog okusa i mirisa za prženje i za pečenje, Planet of plants delikates umak koji čini kombinacija đumbira, kurkume i kumina za ljetne salate i jela od ribe, a tu je i Planet of plants namaz pripremljen od ulja i sjemenki konoplje, odlične mazivosti koji obiluje hranjivim omega 3 masnim kiselinama te majonezu sa psilijumom i bambusom. Svi Zvijezda proizvodi Planet of plants nositelji su Vegan oznake. Kolege u PIK Vrbovcu napravili su sjajan posao s prvim hrvatskim plant based burgerom i salamom. Osim u Hrvatskoj, proizvodi se mogu naći na tržištu Slovenije, a od rujna i u Srbiji, s planom širenja plasmana na inozemna tržišta.

Kristina Hustić: PIK Vrbovec uspjeh i rad temelji na investicijskim ciklusima i inovacijama koje se odnose na sve faze proizvodnje i poslovanja jer nam je ulaganje u kvalitetu proizvoda i praćenje trendova dio poslovne filozofije. Također, uvijek smo fokusirani na tržište i potrošača i to je ono što nas čini prepoznatljivima te se uvijek trudimo da svi sektori unutar kompanije rade kao jedno.

Koliko djelatnika radi u vašem odjelu razvoja te kako je njihov rad organiziran?
Jasna Pulić: U Zvijezdi je odjel razvoja blisko povezan s marketingom i dio je zajedničkog sektora koji vodim kao direktorica marketinga i razvoja, dok u okviru službe razvoja kolegica Martina Gogić vodi čitav niz stručnjaka, mahom kolega s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta (PBF).

U novi se proizvod gotovo bez iznimke kreće od papira, a u obzir se, očekivano, uzimaju svjetski trendovi, inovacije s različitih sajmova. Na odjelu je marketinga potom da prepozna ideje s potencijalom i odredi pogodno vrijeme za lansiranje novih proizvoda. Svaki dan je različit, što je super prilika za sve koji su znatiželjni i radoznali, no koliko god da su dani različiti, svaki započinje kušanjem odnosno senzorskim ocjenjivanjem svih uzoraka koji su proizvedeni na pilot uređajima prethodnih dana. Senzorske analize provodi panel koji je certificiran od strane PBF-a, među kojima su većinom tehnolozi iz razvoja.

Kušanje je zapravo jedan od jako važnih dijelova posla kolega iz razvoja. Samo kao primjer, dnevno organiziramo po dva ili tri kušanja, a ako kažemo da na jednom kušanju bude i do osam uzoraka, to znači da djelatnici razvoja kušaju od 15 do 25 uzoraka dnevno odnosno više od 3.000 uzoraka godišnje, što je svakako zabavno, ali može biti i zahtjevno. Dobar dio posla čini i planiranje, istraživanje, te priprema sve dokumentacije potrebne za plasiranje proizvoda.

Kristina Hustić: Svaki razvoj novog proizvoda donosi određene izazove, kako u samoj formulaciji proizvoda, tako i u pronalaženju tehničkih rješenja za njegovo ostvarenje. U okviru razvoja Planet of plants proizvoda za proizvodnju salame koristimo postojeća tehnološka rješenja i opremu za proizvodnju obarenih kobasica, kao što je npr. PIKO parizer.

Međutim, za proizvodnju Planet of plants burgera jedan od većih izazova bilo je pronalaženje rješenja za formiranje i pakiranje burgera, za što smo trebali i investiciju za niskotlačnu formirku. Naime, ona nam je potrebna kako bismo dobili konzistenciju i teksturu proizvoda što sličniju mesnom burgeru, a to nismo mogli dobiti proizvodnjom na postojećoj proizvodnoj opremi.

Odakle pristižu ideje za nove proizvode te kako se odvija suradnja sa sektorima marketinga i prodaje u tom kontekstu?
Jasna Pulić: U Zvijezdi smo otvoreni za sve ideje i potičemo kolege da s nama podijele svoja razmišljanja, trend koji su prepoznali, ideju koja je možda tek u naznakama, a proces ide tako da ideju prvo stavimo na papir, razradimo je teoretski, kod onih ideja kod kojih vidimo potencijal, a zatim provodimo probna tzv. pilot testiranja što su zapravo umanjena industrijska postrojenja. Kad smo zadovoljni prvim pilot probama, uzorke analitički i senzorski testiramo kroz rok trajnosti te paralelno korigiramo svaki nedostatak na koji naiđemo. Zatim slijedi testiranje u industrijskim uvjetima proizvodnje kako bismo vidjeli na koji će se način receptura ponašati. Kada dobijemo odgovarajuće proizvode iz industrijske proizvodnje, na njima ponovno pratimo rok trajnosti, vršimo senzorske analize, ispitivanja tržišta i fokus grupe kako bismo utvrdili ima li taj proizvod zaista potencijal na tržištu. A onda slijedi novi dio posla – plasman na tržište, kreiranje narativa kojim ćemo proizvod približiti javnosti, pregovori s partnerima i na kraju osjećaj zadovoljstva kad proizvod napokon dođe na police trgovina i još bolje – kad nam se potrošači jave s povratnom informacijom i naravno, nastave kupovati proizvod.

Velike svjetske prehrambene kompanije upravo u R&D ulažu uistinu ogromna sredstva. Kako u tim uvjetima domaće kompanije s neusporedivo manjim budžetima mogu održati konkurentnost na tržištu?
Jasna Pulić (uz osmijeh): Snalazimo se! Mislim da nije teško postizati dobre rezultate kad su budžeti neograničeni ili barem značajnije veći od budžeta kojima mi raspolažemo, no baš u tome i jeste čar – postizati odlične rezultate i unatoč ograničenim budžetima stalno biti u korak sa svjetskim trendovima. Premda se ne možemo mjeriti s nekim inozemnim prehrambenim divovima što se tiče sredstava za ulaganje, sigurno se možemo mjeriti znanjem i iskustvom koje imamo. Zvijezda ove godine obilježava 105 godina poslovanja i tijekom tog razdoblja skupili smo know how koji je na svjetskoj razini, što, uostalom, pokazuje i kvaliteta proizvoda koje razvijamo. To potvrđuju i reakcije potrošača koji gotovo bez iznimke domaće brendove ističu kao one kojima najviše vjeruju. Dodatna su potvrda i podaci s terena, odnosno prodaja.

Velika komparativna prednost domaćih tvrtki upravo je njihova tradicija i poznavanje navika lokalnih potrošača. Kako uspijevate povezati tradicionalne navike i moderne potrebe potrošača u svojim proizvodima?
Jasna Pulić: Zapravo vrlo jednostavno – fokus nam je na okusu. Moderan potrošač, bez obzira na to gdje se nalazio, traži funkcionalan proizvod, bira brendove koji brinu o zajednici u kojoj posluju, i na kraju mu je bitan – okus. A to je ono što smo u Zvijezdi usavršili. Naša je Zvijezda delikates majoneza godinama prvi izbor potrošača i to je receptura koju nismo mijenjali duže od 60 godina, premda radimo na modernizaciji proizvodnje, pakiranja i slično. Posebno smo ponosni i zadovoljni što smo isto uspjeli postići i s Planet of plants proizvodima koji jesu 100 posto biljnog podrijetla, a istovremeno nude 100 posto okus.

Osim ranije spomenutih, koje ste sve inovacije predstavili tržištu u proteklih godinu dana?
Jasna Pulić: Biljne alternative mesu budućnost su industrije hrane pa je iskorak na novo tržište logičan nastavak poslovanja za Zvijezdu. Tržišni smo lider u proizvodnji biljnih ulja i ove godine obilježavamo 105 godina kako predvodimo trendove uvodeći inovativne proizvode koji odgovaraju potrebama potrošača. Drago nam je da ćemo s linijom proizvoda Planet of plants pomoći i u širenju svijesti o važnosti prehrane temeljene na biljnoj osnovi i kod onih potrošača koji nisu nužno vegani i/ili vegetarijanci. Riječ je o liniji proizvoda koja je namijenjena svima bez obzira kako se nazivali, uključujući i sve pojedince koji se ne žele odreći mesa, premda prednost daju namirnicama biljnog podrijetla – danas popularno zvanim fleksitarijancima.

Linija proizvoda Planet od plants svakako predstavlja najznačajniji iskorak jer je riječ o sasvim novom brendu koji je nastao kao sinergija rada Zvijezde i PIK Vrbovca. No, mislim da je tu važno naglasiti da za nas proizvodnja namaza, ulja, kokos kocke za prženje, majoneze koja je sasvim biljnog podrijetla nije nepoznanica kao takva jer imamo tradiciju, znanje i iskustvo u proizvodnji prehrambenih proizvoda na biljnoj bazi, što nam je dalo sigurnost i što ujedno znači sigurnost za potrošača – naša tradicija, povijest, dobri prethodni rezultati jamac su kvalitete, znamo što radimo, na svom smo terenu.

Pripremamo ove godine još iznenađenja, na tragu limitiranog izdanja delikates majoneze – Pivoneze s dodatkom tamnog piva koja je pravi ljetni hit. Lani smo potrošačima predstavili i namaz Butissimo, u classic i slanoj varijanti koji se lako maže i potrošači ga koriste za pripremu slanih i slatkih zalogaja uz kombinaciju s kruhom, te dodatak jelima Zvijezda ketchup majoneza u tubi i Zvijezda majonezu s okusom prženog luka.

Kristina Hustić: Unazad nekoliko godina intenzivno pratimo trendove na tržištu proteina pa smo tako uvidjeli da je zapravo većina mesnih industrija krenula i u razvoj proizvoda baziranih na biljnim proteinima. Na samom razvoju proizvoda, koji uključuje i fazu istraživanja tehnologije i sirovina, a ne samo formulaciju proizvoda, počeli smo raditi oko dvije godine prije lansiranja prvih proizvoda. Prvi uzorci burgera i salame bili su spremni za degustacije još tijekom 2020. godine i budući da ovakvi razvojni projekti traju i po nekoliko godina iznimno smo zadovoljni svojim rezultatima.

Kako je na segment istraživanja i razvoja utjecala pandemija? Jesu li novi uvjeti života kreirali nove obrasce ponašanja na koje treba odgovoriti te kako ste se tome prilagodili?
Jasna Pulić: Primjećujemo kako potrošači sad još više traže funkcionalne, moderne i inovativne proizvode i pritom biraju brendove s dugom tradicijom koje prepoznaju i kojima vjeruju. To je nešto što smo oduvijek radili, u tom smjeru i nastavljamo, tome u prilog govori i to što smo lani razvili tri nova proizvoda, uz paralelni rad na liniji Planet of plants koja ima čak sedam proizvoda nastalih kao plod suradnje stručnjaka Zvijezde i PIK Vrbovca. Nastavljamo i s ulaganjem u dodatnu modernizaciju procesa i razvijanje novih inovativnih prehrambenih proizvoda.

Kristina Hustić: U daljnjem razvoju proizvoda fokusirat ćemo se na unapređenje postojećih proizvoda gdje nam je cilj da karakteristike već lansiranih proizvoda što više približimo mesnim analozima. Paralelno ćemo raditi i na razvoju novih proizvoda kako bismo potrošačima ponudili što veći izbor Planet of plants proizvoda.

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...