Za razliku od prethodnog mjeseca, u veljači se razlika među vodećima značajno povećala. Konzum je odmakao na prvom mjestu, Lidl drži svoju drugu poziciju, a Mercator je na postolju smijenio Plodine

Veljaču su obilježile objave vezane za poslovne rezultate, planove, investicije, suradnje, otvaranje novih radnih mjesta ili pak novih prodavaonica.

Krajem mjeseca medije je zaokupila vijest o potencijalno opasnim kukuruznim pahuljicama o kojima je izvijestilo Ministarstvo zdravlja. Iste su povučene s hrvatskog tržišta, a bile su u prodaji u Konzumu i Plodinama.

U veljači je, u odnosu na siječanj, povećan interes medija za trgovačke lance. Na prvom mjestu je ponovno Konzum. Lidl je također zadržao svoju drugu poziciju, a na trećem je mjestu Mercator. Plodine i Mercator su zamijenili mjesta u odnosu na prošli mjesec.

lead medijski barometarNo, vidljiva je i veća razlika unutar poretka, za razliku od siječnja kada su čak četiri trgovačka lanca bila gotovo jednako zastupljena u medijima.

MERCATOR U ŽIŽI INTERESA
trgovački lanci broj objava graf1Objave vezane za poslovanje, planove, rezultate, analize tržišta najzastupljenije su teme za sva tri vodeća trgovačka lanca. Kod Konzuma je udio objava koje se odnose na poslovanje 60%, kod Lidla 65%, a kod trećeplasiranog Mercatora 97%.

Visok udio objava o poslovanju Konzuma i Mercatora vezan je za objave o razgovoru predsjednika koncerna Agrokora Ivice Todorića za slovenski poslovni tjednik Finance u kojem, između ostaloga, objašnjava kako ova dva trgovačka lanca imaju prednost pred stranim trgovcima i proizvođačima na lokalnom tržištu jer ga bolje poznaju.

Prenesena je i vijest o otvorenju preuređene Super Konzum prodavaonice u Varaždinu u kojoj su značajno unaprijeđeni odjeli svježeg voća i povrća te odjel ribarnice. S time je povezana i kampanja “Svježe iz mreže” kojoj je zaštitno lice postao proslavljeni hrvatski tenisač Goran Ivanišević.

Vezano za Lidl, preneseno je kako je ovaj trgovački lanac, kojem posao zadnjih godina u Hrvatskoj ide odlično, objavio oglas za 21 radno mjesto.

Četvrtu godinu zaredom nagrađen je certifikatom Poslodavac partner, a u svom će projektu razvoja ljudskih potencijala svih 86 voditelja trgovina u Hrvatskoj dobiti individualan razvojni plan te proći ciljane edukacije za razvoj znanja, sposobnosti i vještina.

ZASTUPLJENOST TEMA
teme o kojima mediji najviše pišu o trg. lancima graf2Ukupno gledajući, više od pola objava (53,49%) odnosilo se na poslovanje (poslovni rezultati, uprava, analize tržišta). Slijedi tematika vezana za asortiman i cijene s udjelom od 21,19% od ukupnog broja zabilježenih objava.

Usluge i odnos prema kupcima je tema koja je, kao i u prošlom mjesecu, najslabije zastupljena s udjelom od 2,33%.

Iako razlika nije velika, u veljači su nešto više o trgovačkim lancima objavljivali internetski portali.

Pojedinačno gledajući, mediji koji su najviše objavljivali su: 24sata.hr, jatrgovac.hr, jutarnji.hr, instore.hr te dnevno.hr.

Na portalima se više objavljivalo vezano za poslovanje, promidžbu i sponzorstva te za usluge i odnos prema kupcima, iako je kod tematike vezane za promidžbu i sponzorstva razlika neznatna: 50,80% na portalima, u odnosu na 49,20% u tiskanim medijima.

O preostale je dvije teme, asortiman i cijene i ostalo, više objava zabilježeno u tiskanim medijima.

Najveća razlika unutar tematike zabilježena je za asortiman i cijene proizvoda s udjelom od 78% objava u korist tiskanih medija.

Ines Kovačić
Press clipping logo potpis wide