29.7 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 13:02
OstaloIntervjuiJelena Slade-Šilović - Atlantic Grupa

Jelena Slade-Šilović – Atlantic Grupa

Naši brendovi Cockta i Cedevita ostvaruju dvoznamenkasti vrijednosni rast, a odličnim je rezultatima u velikoj mjeri pridonijelo lansiranje vitaminske vode pod brendom Cedevita koja ostvaruje odlične rezultate na svim tržištima na kojima je predstavljena, navodi Jelena Slade-Šilović, voditeljica marketinga za razvoj kategorije SPP Pića u Atlantic Grupi.

Cedevita, kao okosnica našeg biznisa, već je dugi niz godina Hrvatima omiljena robna marka u kategoriji bezalkoholnih sokova, na što smo veoma ponosni i činimo sve kako bi i dalje bila broj jedan, ističe Slade-Šilović.

U kategoriji bezalkoholnih pića djelujete već skoro cijelo jedno desetljeće. Što vas je privuklo upravo ovoj kategoriji te koji su vaši ključni zadaci na sadašnjoj poziciji?
Nakon što sam dugo radila na savjetodavnoj strani, od konzultantskih kuća do najvećih lokalnih i globalnih agencija, zaljubila sam se u upravljanje robnim markama, stvaranje novih proizvoda i ekstenzija. Upravljanje kategorijom pića za mene predstavlja veliku strast i ljubav, a tome u prilog govori lansiranje jedne nove kategorije na ovim prostorima koje je iza mene, podbrendovi, značajan broj lansiranja novih okusa, formata, komunikacijskih strategija, brend strategija i složenih marketinških kampanja. To je područje koje je promjenjivo, potrošači stalno žele nešto novo i uzbudljivo, a konkurencija je velika. Primjećujemo da se mijenjaju i paradigme te da je sve važnije i pitanje održivosti pa propitujemo stare načine rada. Sve to mi govori da je preda mnom još mnogo učenja i novih projekata.

Atlantic Grupa je imala odlične rezultate prošle godine, a to se nastavilo i u prvom tromjesečju 2024. s rastom prihoda od gotovo 10 posto pri čemu je najveći rast ostvarilo upravo strateško poslovno područje Pića i to od 16 posto. Što stoji iza ovako dobrih pokazatelja?
Odlični prodajni rezultati prethodne godine kod nas u Atlantic Grupi su omogućili snažan rast profitabilnosti, usprkos kontinuiranim visokim troškovima, ali i značajnom ulaganju u zaposlenike. Posvećeno ulažemo u proizvodne inovacije, modernizaciju proizvodnih kapaciteta te zelenu i digitalnu transformaciju naše kompanije. Tako i naši brendovi Cockta i Cedevita ostvaruju dvoznamenkasti vrijednosni rast, a odličnim je rezultatima u velikoj mjeri pridonijelo lansiranje vitaminske vode pod brendom Cedevita koja ostvaruje odlične rezultate na svim tržištima na kojima je predstavljena. Uspješno prvo tromjesečje rezultat je kombinacije različitih aktivnosti na našim robnim markama.

Cedevita, kao okosnica našeg biznisa, već je dugi niz godina Hrvatima omiljena robna marka u kategoriji bezalkoholnih sokova, na što smo veoma ponosni i činimo sve kako bi i dalje bila broj jedan. Godinu smo počeli sa snažnom regionalnom kampanjom “Ono nešto CE” u kojoj pričamo o “onom nekom” posebnom osjećaju, koji vežemo uz ugodno i poznato, obitelj i prijatelje, osjećaj doma. Također, stavili smo fokus i na HoReCa kanal gdje smo pokrenuli novu platformu “CE svijet” kako bismo gradili interakciju s potrošačem. Pripremili smo i nova izdanja vitaminskih voda i zadovoljni smo prvim reakcijama tržišta. U svemu tome kontinuirano komuniciramo naše brendove i osluškujemo impulse koje nam šalju potrošači.

Postavljeni ESG ciljevi za 2023. su u Atlanticu premašeni te je postignut indeks održivosti od 102 posto

Spomenuli ste održivo poslovanje koje je danas visoko na listi prioriteta kompanija diljem svijeta. Koliko ulažete u ostvarivanje ESG ciljeva?
Dugoročna vizija koju smo usvojili stavlja održivost u prvi plan našeg strateškog planiranja rješavajući pitanja okoliša, s jasnim ciljem osiguravanja bolje budućnosti. Indeks održivosti Atlantic Grupe, koji predstavlja interno definiranu mjeru za procjenu i izvještavanje o ostvarenju ciljeva održivog poslovanja i društvene odgovornosti, dio je našeg godišnjeg izvješća. Naime, vezano na našu kompanijsku ESG strategiju, ona se zasniva na pet operativnih prioriteta koji podržavaju globalne ciljeve održivog razvoja, a oni su smanjenje emisija stakleničkih plinova, odgovorno upravljanje vodnim resursima, briga o zaposlenicima, korištenje recikliranih materijala i materijala koji se mogu dalje reciklirati te specifične održive inovacije u proizvodima. U 2023. godini postavljeni ESG ciljevi su u Atlanticu premašeni te je postignut indeks održivosti od 102 posto. Nadalje, kako bismo unaprijedili naše okolišne, socijalne i ekonomske ciljeve, usvojili smo holistički pristup održivosti koji obuhvaća razvoj proizvoda, tehnologiju, razvoj zaposlenika, angažman kupaca, odnose s investitorima te upravljanje nabavnim lancem.

Kada je riječ o pakiranjima, proizvođači se trude smanjiti potrošnju plastike i tako doprinijeti održivim ciljevima koji su propisani i Direktivama Europske unije. Kako se vi tome prilagođavate u svojim proizvodnim procesima?
Trudimo se svakodnevno istraživati nove mogućnosti, preispitivati postojeće procese, pratiti nadolazeće legislative i pritom naglašavati našu predanost poboljšanju korisničkog iskustva. U skladu s time, usklađujemo naše proizvode s očekivanjima potrošača kako bismo bili u korak s vremenom i učinili naše proizvode prihvatljivijima, a da su ujedno i prijateljski prema našem okolišu. Primjerice, u 2022. smo redizajnirali Cedevita pakiranja gdje smo uvelike vodili brigu u aspektu očuvanja okoliša. Kod razvoja novih pakiranja napravili smo velik iskorak u smislu smanjenja plastike tako da smo umjesto plastične folije uveli kartonsko sekundarno pakiranje certificirano po FSC standardu, čime smo smanjili količinu plastike za 48 tona. Također, zamijenili smo nereciklabilne materijale reciklabilnima, PVC sleevove zamijenili smo PET materijalom, dok smo veće pakiranje od 455 g uveli u reciklabilnom formatu, što je rezultiralo smanjenjem potrošnje nereciklabilnog materijala za 39 tona. Nadalje, prateći legislative Europske unije, sva naša “on the go” pakiranja prešla su na neodvojivi čep, počevši s Kalom koja je bila pionir te prakse na hrvatskom tržištu.

Izuzetno vrijedan doprinos brendova ogleda se i u njihovoj društvenoj angažiranosti. Koje sve aktivacije u tom kontekstu provodite sa svojim robnim markama?
Vjerujem da veliki brendovi imaju odgovornost da budu angažirani, glasni i ispravni prema društvu i budućnosti. Veličina i snaga im daje kredibilitet da se bave bitnim temama. Tako je Cedevita u 2020., kada se naša zajednica suočila s nizom izazova, od pandemija preko poplava do potresa, koji su nedvojbeno ostavili traga na našem mentalnom zdravlju, smatrala da treba adresirati upravo ovaj problem. U suradnji s istraživačkom agencijom Ipsos proveli smo istraživanje o mentalnom zdravlju zajednice u kojem se optimizam pokazao ključnim čimbenikom za očuvanje mentalnog zdravlja. Kako bismo pomogli i smanjili stigmu traženja psihološke pomoći, u veljači 2021. pokrenuli smo edukativnu web-stranicu “Budi Dobro. Budi CE.” (www.budidobrobudice.com) te uz niz stručnih članaka na relevantne teme osigurali mogućnost posjetiteljima platforme u vidu postavljanja potpuno anonimnog pitanja psihologu. Lansirali smo i neke kampanje poput “Budi TU. Budi CE” koja je podigla svijest o izazovima s kojima se suočavaju oboljeli od raka dojke i njihovi bližnji, kampanju “21 dan optimizma” te aktualnu “Školu optimističnog roditeljstva” čiji je cilj pružiti podršku roditeljima u izazovima odgoja djece.

Uspješno prvo tromjesečje rezultat je kombinacije različitih aktivnosti na našim robnim markama

Kada je riječ o Cockti, našu angažiranu komunikaciju zasnivamo na slavljenju ljepote različitosti i prava svakog pojedinca da živi prema vlastitim izborima. Kroz naše digitalne kampanje slavimo različite vrste ljubavi, zagovaramo zdrav odnos prema tijelu i postavljanje granica koje čuvaju autentičnost. Smatramo da je važno progovarati o ovim temama na društvenim mrežama, naročito što smo svi svjesni koliko one nerijetko šalju krive poruke i aktiviraju frustracije pa čak i digitalno nasilje i govor mržnje. Povratne informacije koje dobivamo od potrošača i struke su izuzetno pozitivne.

Kampanja “Jedna Kala, jedno hvala” je kampanja zahvale dobrovoljnim vatrogascima koju provodimo drugu godinu za redom. Prepoznajući nepokolebljivu predanost i hrabrost ovih volontera, izražavamo im iskrenu zahvalnost za njihove nesebične napore. Kalin angažman uključivao je financijske doprinose dobrovoljnim vatrogasnim postrojbama i opskrbu zalihama vode u boci. Također, građani su imali priliku aktivno se uključiti u inicijativu.

Najnovije objave

Ove jeseni u Zagrebu ne propustite 3. PromoDays sajam promotivnih proizvoda

Podatak da 72 % klijenata vjeruje da je kvalitetan promotivni proizvod izravno povezan s ugledom tvrtke najbolja je pozivnica da dođete na sajam PromoDays,...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...