Još uvijek nema oporavka maloprodaje u Europi

Najveći pad maloprodaje zabilježen je u Španjolskoj, za 6,9 posto, zatim u Sloveniji, 3,6 posto, te Rumunjskoj, 3,1 posto

U Europskoj uniji u lipnju je promet u maloprodaji porastao 0,1 posto na godišnjoj razini, dok je u eurozoni smanjen 0,9 posto, pokazuju najnoviji podaci Eurostata.

Među zemljama članicama za koje su bili raspoloživi podaci, u njih sedam zabilježen je pad maloprodaje u odnosu na lipanj 2012. godine, dok je u 15 porastao.

Najveći pad maloprodaje zabilježen je u Španjolskoj, za 6,9 posto, zatim u Sloveniji, 3,6 posto, te Rumunjskoj, 3,1 posto. Najveći porast prometa, pak, ostvaren je u Luksemburgu, za 27,5 posto, Litvi, 6,7 posto, te u Poljskoj, 5,5 posto.

Na mjesečnoj razini, promet u maloprodaji u 27-članoj EU u lipnju je pao 0,3 posto, a u eurozoni 0,5 posto.

Eurozona je u najduljoj recesiji od uvođenja eura 1999. godine, zbog čega je nezaposlenost u tom bloku rekordno visoka, a kućanstva imaju sve manji dohodak raspoloživ za potrošnju. Zbog toga već dulje vrijeme potrošnja slabi, što negativno utječe na gospodarstvo jer se ne može oporaviti bez jačanja potrošnje. (Lider / Hina)

Prethodni članakDo kraja travnja 2014. zaključit će se prodaja Mercatorovih dionica
Sljedeći članakOglašavanje na internetu – vrijednost i klikanost: Oglašivač ga nije volio