U Europskoj uniji (EU) lani je proizvedeno ukupno 5,3 milijuna tona tjestenine, što je 1,8 milijuna tona ili 51 posto više nego prije deset godina, a ne iznenađuje podatak da je daleko najveći proizvođač Italija.

Po stanovniku EU-a lani je tako proizvedeno gotovo 10,5 kilograma tjestenine – špageta, makarona, rezanaca, pužića, listova za lazanje i sl., navodi se u izvješću Eurostata, objavljenom povodom obilježavanja Svjetskog dana tjestenine.

Vrijednost ukupne proizvodnje tjestenine u 28-zemalja članica EU-a u 2016. godini iznosila je približno 5,7 milijardi eura.

Italija najveći proizvođač i izvoznik tjestenine
U izvješću ne iznenađuje podatak da je Italija daleko najveći proizvođač te prehrambene namirnice u EU. S ukupno 3,8 milijuna tona proizvedene tjestenine u prošloj godini, u vrijednosti 3,9 milijardi eura, Italija je bila zaslužna za oko 70 posto ukupno proizvedene količine u EU (72 posto) i njezine ukupne vrijednosti (69 posto).

Italija je također daleko najveći izvoznik tjestenine, s ukupno izvezenih 1,8 milijuna tona u prošloj godini, a što je činilo 77 posto ukupnog izvoza svih zemalja članica EU-a.

U 2016. godini zemlje članice EU-a izvezle su gotovo 2,3 milijuna tona tjestenine, pri čemu se s više od dvije trećine tih količina, odnosno 67 posto, trgovalo unutar same Unije, pokazalo je izvješće.

Vodeći uvoznici: Njemačka i Francuska u EU, SAD i Japan izvan EU-a
Njemačka je među zemljama članicama u 2016. uvezla najveće količine tjestenine – 362 tisuće tona, ili 26 posto ukupnog uvoza zemalja članica EU-a. U stopu ju slijedi Francuska, s ukupno uvezenih 314 tisuća tona, odnosno 23 posto.

S nešto većim zaostatkom prati ih Velika Britanija, s uvezenih 139 tisuća tona ili 10 posto ukupnog uvoza. Slijede Nizozemska, s 82 tisuće tona, ili šest posto, Belgija, sa 62 tisuće tona, ili četiri posto, te Švedska i Poljska, s po oko 53 tisuće tona, odnosno oko četiri posto.

Kada se, pak, radi o izvozu u zemlje izvan EU-a, koji je u 2016. godini dosegnuo 743 tisuće tona, tjestenina proizvedena u EU najvećim je dijelom – 167 tisuća tona – bila isporučena u Sjedinjene Države. Time se više od petine ukupnog izvoza tjestenine u zemlje izvan EU-a odnosilo na najveće svjetsko gospodarstvo (22 posto).

Slijedi Japan gdje je otpremljeno 76 tisuća tona tjestenine, ili desetina ukupnog izvoza EU-a u ostatak svijeta.

Među izvoznim odredištima redom slijede Švicarska, sa 40 tisuća tona ili pet posto, Kina, s isporučenih 27 tisuća tona ili četiri posto, Rusija, s 26 tisuća ili četiri posto, te Australija, s gotovo 26 tisuća, ili tri posto.

U Kanadu i Izrael izvezeno je po nekih 26 tisuća tona ili tri posto, pokazalo je Eurostatovo izvješće objavljeno povodom Svjetskog dana tjestenine koji se obilježava 25. listopada. (Hina)