U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2020. godine, kategorija juha zabilježila je rast ukupne vrijednosne prodaje.

Juhe obuhvaćaju sve juhe u prahu koje se pripremaju u kombinaciji s vodom i zahtijevaju kuhanje te instant juhe u prahu za čiju je pripremu potrebna vruća / vrela voda i mogu se odmah konzumirati. Također, u kategoriju juha uključene su gotove juhe koje je dovoljno podgrijati prije konzumiranja. U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2020. godine, kategorija juha zabilježila je rast ukupne vrijednosne prodaje. Rast vrijednosne prodaje bilježe oba segmenta.

Promatrajući aspekt mjesta prodaje, čak 69% ukupne vrijednosne prodaje kategorije juha ostvaruje se kroz moderne formate, dok se kroz tradicionalne formate prodaje preostalih 31%. Bistre juhe drže nešto više od dvije trećine udjela (71% količinski i 67% vrijednosno) u odnosu na krem juhe kojima je pripalo preostalih nešto manje od trećine udjela. U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2020. godine, promatrajući vrijednosno, vodeća tri proizvođača zastupala su 95% vrijednosne prodaje juha. Abecednim redoslijedom oni su Nestle, Podravka te Unilever.

Euromonitor International: Presjek trendova
Agencija Euromonitor International na svojim je internetskim stranicama u studenom 2020. godine objavila pregled osnovnih trendova za kategoriju juha u Hrvatskoj. U sažetku analize kategorije navodi se da covid-19 kriza nije imala velik utjecaj na potražnju za pakiranim juhama s obzirom na to da većina domaćih potrošača još uvijek preferira spravljanje vlastite domaće juhe. I dok je potražnja na tako niskim granama vodeći proizvođači ne vide previše razloga za inovacijama u svojoj ponudi. Podravka je i dalje dominantna, ali privatne robne marke i mali proizvođači “grickaju” pomalo njezin vrijednosni udio.
Od budućih trendova analitičari Euromonitora očekuju da će instant juhe nadmašiti dehidrirane juhe zbog toga što nude praktičnu i brzu pripremu. Uz to, potencijal za smrznute juhe postoji ako proizvođači uspiju promijeniti percepciju potrošača spram ovih proizvoda, a očekuje se i intenziviranje cjenovnog nadmetanja kako se sve više širi prisutnost privatnih robnih marki u ovoj kategoriji.