Pravo vrijeme za čišćenje

S dolaskom proljeća kreću otvaranja prozora, izlasci na terase, kreće buđenje i čišćenje. Stoga pogledajmo kako su se u prošloj godini “kretala” sredstva za čišćenje kućanstva.

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2022. godine, grupa proizvoda za čišćenje zabilježila je pad količinske prodaje. Dva najveća segmenta (univerzalna i ostala sredstva za čišćenje), ostvarila su pad količinske prodaje jednako kao i abrazivna sredstva.

Nielsenovim panelom maloprodaje obuhvaćeno je tržište Hrvatske koje uključuje hipermarkete (iznad 2.500 m2), supermarkete (301 – 2.500 m2), trgovine mješovitom robom (ispod 300 m2). Panel maloprodaje ne uključuje veleprodaju, Cash&Carry, specijalizirane trgovine, online prodaju, diskontere, tržnice, mesnice i ugostiteljstvo.

Univerzalna sredstva čine najveći segment unutar kategorije s više od 69% udjela u količinskoj prodaji. Slijede ga ostala sredstva za čišćenje s 9%, sredstva za čišćenje podova s 8%, abrazivna sredstva imaju 6%, sredstva za otklanjanje kamenca 5%, dok sredstva za čišćenje kuhinje drže 3% ukupne količinske prodaje.

Promatrajući aspekt mjesta prodaje, čak 54% proizvoda za čišćenje pronalazi svoje kupce u modernim kanalima trgovine (hipermarketima i supermarketima), dok se kroz drogerije i trgovine mješovitom robom ostvari preostalih 46% količinske prodaje cjelokupne grupe proizvoda za čišćenje.

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2022. godine, promatrajući količinsku prodaju, vodeća tri proizvođača zastupala su 42% količinske prodaje proizvoda za čišćenje. Abecednim redoslijedom oni su:  Meteor Grupa – Labud, Saponia i Unilever.

Prethodni članakFortenova: Razduživanje kroz prodaju nekretnina dio je strategije
Sljedeći članakPripremite najfinije uskrsne slastice uz Dr. Oetker proizvode