Cijene izrade web stranica variraju od nekoliko stotina do više desetaka tisuća kuna, katkad su u pitanju i milijuni.

Često nam nisu potrebne skupe skripte, sati programiranja i vlastiti server za smještaj istih.

U velikoj većini slučajeva dovoljna je jednostavna i pregledna web stranica pristojnog dizajna.

Kod izrade web stranice i njezinog objavljivanju potrebno je zadovoljiti nekoliko koraka.

KUPNJA DOMENE
Najniža cijena domene koju možete kupiti kreće se oko 2 američka dolara, znači malo više od 10 kn. U ovom slučaju radi se o info domeni koja u očima tražilica ne kotira previše dobro zato što ju se koristi za raznorazne spam radnje. Svjetski ali i domaći spameri masovno koriste ove domene upravo zbog niske cijene.

Naravno, možete kupiti i com, net, org domene, ali njihove se uobičajene cijene kreću od 8-15 dolara. Iste te domene možete kupiti sa značajnim popustom. To se postiže na način da posjetite web stranice koje daju velike popuste na cijene, odnosno objavljuju kupone (kodove) koji se iskoriste prilikom kupovine domene i onda se cijena istih zna spustiti na 2-3 dolara.

Kuponi vrijede i za više domena tako da, ukoliko kupujete 10 domena, umjesto uobičajene cijene od recimo 100 dolara platit ćete 20-30 dolara.

Osobno kupovinu domena obavljam preko web stranice GoDaddy.com. Kako bi saznali potrebne kodove dovoljno je otići na Google i utipkati pojam godaddy promo code ili godaddy coupon.

Google će vam dati spisak web stranica s kodovima. Uzmite i iskoristite onaj koji vam najviše odgovara te ga prije zadnjeg koraka kupovine ubacite u za to predviđeno polje.

Ispod su neke od stranica s kodovima:
FatWallet
Stat My Web
Promo Code Store

Ovo nisu jedine web stranice, ima ih još. Ukoliko na ponuđenima niste našli promo kod koji vas zadovoljava, tražite dok ne nađete. Ukoliko domene kupujete preko nekog drugog registratora domena zamijenite ime u pojmu.

SMJEŠTAJ DOMENE NA SERVER
Za razliku od prošlih vremena običan web hosting postao je vrlo povoljan. Možete pronaći web hosting za samo 1-2 dolara mjesečno. Osim toga, koristeći kodove/kupone možete si osigurati dodatne zaštite, certifikate itd. po bagatelnim cijenama ili potpuno besplatno.

Niska cijena ili besplatna usluga odnose se na prvu godinu zakupa usluge. Primjer jako niske cijene smještaja na server možete vidjeti kod GoDaddy.com; čak i za hrvatske prilike cijena od 0,99 dolara za prva tri mjeseca je uistinu smiješna.

Naravno, ovako niska cijena uvijek ima neku “caku”, zato vodite računa koliko će vas koštati smještaj nakon isteka, u ovom slučaju, tromjesečnog perioda.

Za pažljiviji odabir dovoljno je na Google upisati neke od sljedećih pojmova: hosting, cheep hosting, web hosting itd. Nakon što ste odabrali nekoliko web stranica, otiđite na Google.com i uz ime svake web stranice upišite promo code ili coupon.

Uz ovako niske cijene od 1 ili 2 dolara nećete moći nešto dramatičnije uštedjeti pa stoga te kupone iskoristite kako bi dobili dodatne beneficije ili besplatne usluge u sklopu hostinga koji namjeravate kupiti.

CMS, DIZAJN I IZGLED WEB STRANICE
Nakon što ste kupili domenu i zakupili smještaj na server, ostaje odabir CMS-a (Content management system – sustav koji omogućuje upravljanje sadržajem), na Wikipediji možete pogledati detaljnije pojašnjenje.

Iako ima više besplatnih CM sustava toplo preporučujem WordPress. Možda se netko neće složiti s time, ali po meni je WordPress idealan za cijeli niz faktora koji su bitni za stranicu:
1. Besplatan je
2. Jednostavan za korištenje
3. Idealan za SEO vaše web stranice
4. Stalno se unaprjeđuje i poboljšava
5. Postoje desetine tisuća lijepih besplatnih dizajna
6. Promjene su maksimalno pojednostavljene
7. Konstantno se pojavljuju novi dodaci koji se na stranicu dodaju s dva klika mišem

Spisak prednosti, kad bi ih sve nabrajali, uistinu je predugačak.

Za laike objašnjenje WordPressa je kao da dobijete okvire kuće, ali samo s nosivim elementima, pri čemu ste prethodno sami odlučili hoće li vam kuća imati jedan, dva ili 10 katova. Nakon što ste se odlučili o veličini i obliku kuće ostaje vam da pritiskom na dugme dignete zidove.

Instalaciju WordPressa obavljate preko cPanela koji ste dobili od hosting kompanije.

Nakon što instalirate WordPress na vašu domenu ostaje podešavanje najosnovnijih postavki, odabir dizajna stranice i dodavanje sadržaja.

Također, potrebno je dodati tzv. pluginove (neki od pluginova). To su dodaci koji se instaliraju na vašu web stranicu u dva klika mišem slijedeći proceduru instaliraj i aktiviraj.

Ukoliko ne znate koje pluginove instalirati na Google.com potražite preporuku najboljih ili najpotrebnijih pluginova za WordPress. Dobivena imena upišite u sklopu vašeg WordPressa, instalirajte ih i aktivirajte.

Za predzadnji korak vam ostaje odabir dizajna. Kao i sa svim ostalim otvorite kategoriju s dizajnima, zadajte parametre kakav dizajn želite i kliknete na search.

Od ponuđenih odaberite jedan, kliknite na instaliraj, aktiviraj i imate dizajn na stranici. Ukoliko vam se ne svidi dizajn, ponovite proceduru i instalirate neki drugi.

Promjenu dizajna možete napraviti i kad već imate gotov sadržaj na stranici, dovoljna su dva klika mišem.

DODAVANJE SADRŽAJA
Na stranicu dodajte informacije o vama, vašem poduzeću, djelatnostima koje obavljate, navedite kontakt, nabrojite usluge ili proizvode. Ukupno gledano na stranici vam ne mora biti više od 10 podstranica sa sadržajem ili informacijama. Ukoliko točno znate što želite stranica vam je gotova za četiri do pet sati.

Ukupna cijena web stranice
– kupnja domene na rok od godinu dana………………… 10 kn
– smještaj domene na server – rok tri mjeseca…………… 5 kn
– vaši sati za pisanje i podešavanje…………………………. 5 h

UKUPNO
Trošak za domenu i smještaj na server…………………… 15 kn

Dražen Mitrović, SEO stručnjak
LinkedIn, Google+