idea-kupci-midiSrbijanska Komisija za zaštitu konkurencije naložila je maloprodajnom lancu Idea, u vlasništvu koncerna Agrokor da kao mjeru zaštite konkurencije plati 427 milijuna dinara (oko 4,35 milijuna eura), dok poduzeće Grandprom, u vlasništvu Atlantic Grupe, iz istog razloga treba platiti skoro 250 milijuna dinara (oko 2,5 milijuna eura), objavljeno je u četvrtak na službenom internet portalu Komisije.

Komisija je utvrdila da su Idea i Grandprom ugovorile dodatni rabat od 2 posto ukoliko Idea prodaje Grandpromove proizvodne marke po preporučenim cijenama.

U rješenju Komisije navodi se da je utvrđeno da odredba o osnovnim komercijalnim uvjetima i naknadama Ugovora o kupoprodaji od 5. ožujka 2009. između Grandproma u svojstvu prodavatelja i trgovinskog poduzeća Idea u svojstvu kupca, u dijelu u kojem je ugovorena obaveza prodavatelja da odobri kupcu 2 posto rabata za poštovanje preporučenih cijena prodavatelja u okviru osnovnog rabata od 10 posto na fakturi, za proizvode iz proizvodnog programa “Grand”, “Argeta i “Štark”, predstavlja zabranjen restriktivni sporazum, kojim je značajno narušena konkurencija na tržištu trgovine na veliko proizvodima iz proizvodnog programa “Grand”, “Argeta” i “Štark”.

Također je, navodi se, narušena konkurencija i na tržištu trgovine na malo u nespecijaliziranim prodavnicama pretežno prehrambene robe i druge robe široke potrošnje tipa samousluživanja, diskonta, supermarketa i hipermarketa na teritoriju Srbije, čime su, kako se ističe Grandprom i Idea učinili povredu konkurencije.

Utvrđuje se da je navedeni zabranjeni restriktivni sporazum ništavan, navodi se u rješenju Komisije te se ovim društvima zabranjuje “svako buduće postupanje kojim bi se mogla narušiti konkurencija, izričitim ili prešutnim ugovaranjem odredbi koje sadrže obavezu kupca na primjenu minimalne, zaštitne, fiksne i/ili preporučene cijene, ili utvrđivanjem na bilo koji drugi način prodajne cijene proizvoda iz proizvodnog programa ‘Grand’, ‘Argeta’ i ‘Štark’ u daljnjoj prodaji”.

U nastavku se dodaje kako se odbija zahtjev privrednog društva Idea za oslobađanje od obaveze plaćanja novčanog iznosa mjere zaštite konkurencije te da mu se određuje mjera zaštite konkurencije, u obliku obaveze plaćanja novčanog iznosa u visini od 1,5 posto od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog u 2008. i to 427.034.835 dinara.

Privrednom društvu Grandprom također se, rješenjem Komisjije, određuje mjera zaštite konkurencije, u obliku obaveze plaćanja novčanog iznosa u visini od dva posto od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog u 2008., što, kako se navodi, iznosi 249.866.580 dinara.

Rješenjem je određen rok od četiri mjeseca od dana prijema rješenja za izvršenje navedene obaveze plaćanja, pod, kako je navedeno, prijetnjom prinudnog izvršenja.

Rješenje je, kako se navodi, konačno u upravnom postupku i protiv rješenja nije dozvoljena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor tužbom koja se podnosi Upravnom sudu, u roku od 30 dana od prijema rješenja.

Na ranije pisanje srbijanskih medija da je Komisija za zaštitu pravila o konkurenciji Srbije kaznila maloprodajni lanac Idea, u vlasništvu koncerna Agrokor, i poduzeće Grandprom, u vlasništvu Atlantic Grupe, s oko 6,8 milijuna eura zbog sklapanja nedozvoljenog ugovora, iz Agrokora su krajem proteklog tjedna rekli da ne bi komentirali proces koji je u tijeku, dok su iz Atlantic Grupe najavili žalbu tamošnjem Upravnom sudu.

Iz Agrokora su istaknuli kako je proces u tijeku i ne bi ga komentirali, ali da će poštovati odluke nadležnih organa u Srbiji.

Iz Atlantic Grupe, vlasnika Droge Kolinske, u čijem sastavu posluje tvrtka Grandprom, napomenuli su da je riječ o postupku pokrenutom još 2009., dakle prije njihove akvizicije Droge Kolinske. Atlantic Grupa kupila je Drogu Kolinsku sredinom prošle godine.

U Atlantic Grupi smatraju da rješenje Komisije za zaštitu pravila o konkurenciji Srbije nije utemeljeno, te da ima osnove za podnošenje žalbe koju će podnijeti Upravnom sudu Srbije. (H)