KG Zelina d.o.o. osnovana je 1998. godine i od tada vrlo uspješno posluje na hrvatskom tržištu. Danas u tvrtki radi 35 djelatnika u stalnom radnom odnosu, a preko sezone zapošljavamo i studente. Djelatnosti koje obavljamo su:
• Proizvodnja i punjenje vina,
• Proizvodnja PET ambalaže,
• Proizvodnja demineralizirane vode,
• Proizvodnja tekućine za pranje vjetrobranskog stakla,
• Proizvodnja razblažene octene kiseline,
• Proizvodnja i punjenje jakih alkoholnih pića.

Poslovne operacije obavljaju se trenutno na tri lokacije koje su u vlasništvu KG Zeline i sve se nalaze u Svetom Ivanu Zelini na adresama: Milutina Barača 4a, Toplička 9 i Zagrebačka ulica 89.

Kapaciteti punjenja za vino dosežu oko 40.000 litara za 8 h, a tekućine za stakla i demineralizirane vode oko 25.000 litara za 8 h.

PET ambalažu proizvodimo u volumenima od 0,5 L, 1 L, 2 L, 3 L i 5 L. Radimo za vlastite potrebe, ali u zadnje vrijeme sve više proizvodimo i za druge kupce. To su većinom domaći manji vinari, proizvođači bučinog ulja i octa, a nedavno je krenuo i izvoz 5 L kanistara za Sloveniju.

SURADNJA S TRGOVCIMA
Krajem prošle godine realizirali smo kupnju vinarije od Badela 1862 u Svetom Ivanu Zelini. Tom smo investicijom dobili prostor za proizvodnju vina kapaciteta oko 2 milijuna litara. Pogon posjeduje svu opremu za preradu grožđa i proizvodnju vina.

Ove smo godine krenuli u proizvodnju vina od sorte graševine iz područja Iloka. U Svetom Ivanu Zelini izvršili smo preradu oko 500.000 litara graševine, dok s poslovnim partnerima iz Iloka imamo još oko 450.000 litara ugovorene graševine sa ZOI za naše potrebe. Prema tome, za sezonu 2019./2020. osigurali smo oko 950.000 litara hrvatske graševine.

Naša godišnja prodaja je oko 4,5 milijuna litara. Osim nabave iz Hrvatske, kupujemo vino u rinfuzi iz EU-a, prvenstveno iz Italije odakle dolazi bijelo i crno (stolno) vino, a Vranac uvozimo iz Sjeverne Makedonije i Kosova. Riječ je isključivo o rinfuznim vinima čime osiguravamo da se sva naša vina pune u Svetom Ivanu Zelini. Radimo veliki broj privatnih robnih marki za trgovačke lance pri čemu je u tom segmentu najzastupljenija PET boca od 2 L i od 5 L.

Punjenje se obavlja na tri proizvodne linije koje mogu raditi istovremeno: jedna linija puni 0,75 L, 1 L i 2 L (može puniti kombinirano i staklo i PET ambalažu), druga linija puni 3 L i 5 L, a treća bag in box pakiranja. Mogućnost istovremenog rada na sve tri proizvodne linije naša je velika prednost jer možemo brzo reagirati po narudžbama i isporučiti robu kupcima. U nastupu na tržištu imamo i našu robnu marku KG VINA, ali više od 75 posto prodaje čine privatne robne marke.

NOVI INVESTICIJSKI CIKLUS
Na lokaciji u Zagrebačkoj ulici 89 krećemo u izgradnju novog objekta koji će naše skladišne kapacitete povećati za 1 milijun litara. U ovom trenutku čekamo građevinsku dozvolu, a nadogradnja postojećeg podruma kreće na proljeće čim to vremenski uvjeti dopuste. Inox cisterne već su kupljene vlastitim sredstvima i samo čekaju postavljanje. Osim što će se naš skladišni kapacitet povećati na 3 milijuna litara, ova će investicija omogućiti i proširenje naše ponude za još nekoliko sorti: cabernet, merlot, pinot, chardonnay i dr., dok će godišnji plan prodajnog volumena porasti na 6-7 milijuna litara.

Rast kapaciteta planiramo pratiti i širenjem na tržište EU-a. Uz navedeni rast skladišnog kapaciteta, vrijedi podsjetiti kako u našoj punionici na lokaciji u Baračevoj ulici imamo još 450.000 litara kapaciteta za rinfuzna vina. Planiramo dostići barem 40 posto udjela u punjenju vina iz Hrvatske, ali to nije lako ostvariti jer je u nas grožđe preskupo, čak i do 65 posto skuplje nego ono koje dolazi iz EU-a ili iz trećih zemalja. Važno je naglasiti kako od ulaska Hrvatske u Uniju vino s područja EU-a dolazi bez ograničenja pa tako i velike vinarije iz Italije mogu slobodno prodavati svoje vino u Hrvatskoj. Naša je pak prednost što kupcima možemo brže isporučiti vino pod njihovom etiketom i u manjim količinama.

Trenutno radimo s trećinom kapaciteta pa slobodnog prostora za širenje i za nove kupce ima dovoljno. Naši partneri u Hrvatskoj najbolja su preporuka za kvalitetu i povjerenje koje je KG Zelina izgradila tijekom više od dva desetljeća poslovanja.

Pritom tijekom cijelog našeg poslovanja poštujemo sve propise i zakonsku regulativu, porezi i trošarine plaćaju se u rokovima, plaćanje radnika i dobavljača uvijek je na vrijeme, a svi naši poslovni procesi certificirani su i po standardima ISO 9001:2015, FSSC 22000 i HACCP.