Tvrtka KG Zelina zacrtala si je velike planove u proteklom periodu koji se ubrzano provode u djelo. U sklopu investicijskog ciklusa radi se na opremanju vinarije i modernizaciji proizvodnih pogona, širi se skladišni prostor i vozni park, a novitet u proizvodnom portfelju je i široka lepeza jakih alkoholnih pića.

Kada smo prvi puta bili u posjetu tvrtki KG Zelina potkraj 2019. godine mogli smo posvjedočiti velikim poslovnim planovima koji su najvećim dijelom bili usmjereni na stavljanje u funkciju netom preuzete vinarije od Badela 1862. Planove nije mogla poremetiti niti koronakriza jer su se u KG Zelini vrlo brzo prilagodili te krenuli u proizvodnju dezinficijensa za svoje partnere te su usporedo s time lansirali i vlastite brendove u toj kategoriji – Dezinko i KG Clean. Nisu rasli samo dezinficijensi, nego i ostala poslovna područja pa je tvrtka 2020. godinu završila više nego uspješno. Dolaskom u Sveti Ivan Zelinu odmah smo vidjeli da nije sve ostalo samo na planovima, nego da se na obje lokacije radi punom parom. No, krenimo redom.

VELIKE INVESTICIJE
KG Zelina je u protekle dvije godine provela investicijske zahvate vrijedne oko pet milijuna kuna od čega su oko 1,2 milijuna kuna iznosili poticaji iz Vinske omotnice. U vinariji je provedeno oblaganje tankova te je ukupni kapacitet povećan na više od tri milijuna litara. Cjelokupan objekt vinarije još uvijek je u fazi velike renovacije; pri kraju je uređenje uredskih prostora i showrooma, a potom će se provesti i osvježenje vanjskog dijela objekta. Zamijenjeno je 1.800 četvornih metara krova te su kupljeni novi inox tankovi, dok su unutarnji betonski tankovi u potpunosti obnovljeni te je postavljen suvremeni rashladni sustav, što znači da će u tvrtki od sada moći fermentirati oko 800.000 litara vina u jednom ciklusu. Investicije nisu zaobišle niti upravno-poslovnu zgradu u Baračevoj 4a, gdje je investirano u unaprjeđenje proizvodnje, ali najviše se uložilo u izgradnju novog skladišta, kupljeni su novi viličari te suvremeni stroj za zamatanje koji štedi foliju. Osim toga, proširen je i vozni park te nabavljena autocisterna za transport vina iz podruma na punjenje.

Usporedo s velikim investicijama koje se i dalje nastavljaju, tvrtka je u ovoj godini ostvarila rekordnu preradu s nešto više od dva milijuna litara vina. Na takvom uspjehu posebno su zahvalni svojim partnerima u Iloku gdje rade vina sa Zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI) u suradnji s PO Vinogradi Ilok u vlasništvu Martine i Krune Čobankovića te 30-ak kooperanata s tog područja koji dovoze grožđe za preradu. Pritom su u vlastitu proizvodnju uključili dvije nove sorte – sauvignon blanc i istarsku malvaziju – koje će na tržištu biti dostupne početkom iduće godine.

Širenje ponude i kapaciteta temelj je planiranog rasta pa u KG Zelini dogodine planiraju povećati vlastitu proizvodnju na 2,5 milijuna litara vina.
Asortiman vina inicijalno je uključivao graševinu, stolno bijelo i crno vino te vranac, a u zadnjih godinu dana proširen je i na plavac, rajnski rizling, cabernet sauvignon i merlot. Promijenjeno je i pakiranje pa se prešlo s klasičnih krunskih na stelvin čepove, što je jako važno za HoReCa kanal, iako su u tvrtki i dalje fokusirani na privatne robne marke trgovačkih lanaca. Važno je istaknuti kako tvrtka na hrvatsko tržište plasira i vino iz uvoza pa tako ukupni volumeni plasmana domaćeg i uvoznog vina na razini godine idu i do pet milijuna litara.

OBOGAĆIVANJE PONUDE
Veliki novitet u portfelju KG Zeline je vlastita proizvodnja jakih alkoholnih pića – pelinkovca, votke, domaćeg ruma, biljnog likera i konjaka u pakiranjima od 0,1 L i 1 L. U ovoj su kategoriji već krenuli raditi privatnu robnu marku za Ultragros grupaciju te su lansirali vlastiti KG brend na tržište. Ponudu će oko nove godine proširiti i na šljivovicu, viljamovku, kruškovac, medicu i travaricu, dok gin i viski kane kupovati u rinfuzi od dva renomirana proizvođača te ih puniti u pogonima u Sv. Ivanu Zelini. Novi poslovni segment je i veleprodaja alkohola kao sirovine pri čemu su najveći kupci ljekarne, distributeri i proizvođači alkoholnih pića. Osim navedenih kategorija, snažan rast zabilježili su i u segmentu PET ambalaže koji će ubrzo dobiti i novi stroj, što će omogućiti dvostruko veći kapacitet proizvodnje. U području PET ambalaže KG Zelina je dodatno unaprijedila suradnju sa strateškim dobavljačem, tvrtkom EZ d.o.o. Busovača iz Bosne i Hercegovine.

Uz to, trenutno bilježe veliki rast i u segmentu tekućine za pranje vjetrobranskih stakala jer je tijekom rujna i listopada ostvaren rast između 40 i 50 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Ove proizvode izvoze i u Sloveniju, a proizvode sve tekućine od -20°C i -25°C pa sve do super koncentrata.

Među brojnim partnerima u maloprodaji osobito ističu suradnju s trgovačkim lancima Spar, Kaufland, NTL, Ultragros, Stridon, Roto dinamic, Metro Cash&Carry, Rox i brojni drugi trgovci. U KG Zelini ističu kako je svim njihovim partnerima od presudne važnosti mogućnost adekvatnog odgovora na sve njihove zahtjeve u pogledu kapaciteta i brzine isporuke.

“Važno je istaknuti i da je s krajem listopada KG Zelina u cijelosti isplatila svoje dobavljače za ovogodišnju berbu čime se nastavlja graditi dugoročan partnerski odnos s vinogradarima iz Iloka. Trudimo se poslovati prema visokim mjerilima, kako po pitanju redovitih plaćanja i partnerskih odnosa, tako i kada je riječ o standardima poslovnih procesa koji su certificirani prema standardima ISO, HACCP i IFS”, kažu u KG Zelini.

RAST POSLOVANJA
KG Zelina je od početka pandemije ostvarila veliki rast poslovanja. Ukupan godišnji rast prihoda u 2020. godini iznosio je golemih 65 posto, dosegnuvši iznos od 55 milijuna kuna. U tvrtki podsjećaju kako je prošla godina bila vrlo specifična te je donijela skokovit rast potražnje prvenstveno za dezinficijensima, dok ove godine očekuju uravnoteženiji rast te prihode na razini oko 40 milijuna kuna. Pritom ističu kako sve ove rezultate ostvaruju bez ijednog komercijaliste jer se sve odrađuje direktno iz uprave tvrtke.

Ukupno u KG Zelini u ovom trenutku radi 36 djelatnika te konstantno zapošljavaju sukladno rastu poslovanja. Rast od 15 posto u ovoj su godini zabilježile plaće u proizvodnji, a isplaćene su uskrsnice i regres te uskoro slijedi i isplata božićnice. “Ovime smo investirali u naše ljude jer smatramo da najveća snaga naše tvrtke leži upravo u ljudima”, rekli su nam prilikom obilaska pogona. Inače, ovoga su ljeta u pogonima tvrtke radili i učenici te su u KG Zelini bili vrlo zadovoljni s njihovim angažmanom, a oni su sa svoje strane dobili priliku za stjecanje prvog radnog iskustva.

“Ako gledamo u budućnost, naš poslovni plan uključuje godišnju prodaju u rasponu od 3,5 do 7 milijuna litara vina, ovisno o potrebama tržišta. Baziramo se na tome da imamo što više vlastite, hrvatske proizvodnje. U ovom trenutku radimo s 40 do 50 posto naših kapaciteta i spremni smo brzo odgovoriti na zahtjeve tržišta kada se za to ukaže potreba”, poručili su iz KG Zeline.