Američki predsjednik Barack Obama sletio je u ponedjeljak rano ujutro u Peking uoči summita azijsko-pacifičkih vođa u kineskom glavnom gradu, gdje su Kina i Južna Koreja već dogovorile međusobnu slobodnu trgovinu.

Obama se u Pekingu pridružio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, japanskom premijeru Shinzou Abeu i australskom premijeru Tonyju Abbottu koji su stigli tijekom vikenda, kao i ostalim političkim vođama APEC-a – organizacije za azijsko-pacifičku ekonomsku suradnju – koji će razgovarati u ponedjeljak i utorak.

Na marginama sastanka američki predsjednik će se susresti s premijerom Abbottom i indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom, a očekuje se i bilateralni susret s kineskim predsjednikom Xi Jinpinom u srijedu.

Jedna od ključnih tema tijekom regionalnog foruma će biti trgovina, a Sjedinjene Države i Kina očekuju da se ustraje na sporazumima o konkurenciji, odnosno poslovnom nadmetanju. Tijekom sastanka na ministarskoj razini, u subotu, članice APEC-a bi trebale dogovoriti proširenje područja slobodne trgovine FTAAP na pacifičke zemlje, prenosi Dpa.

Reuters javlja da su kineski i južnokorejski čelnici uoči summita u ponedjeljak izjavili da su dvije zemlje “učinkovito” zaključile sporazum o slobodnoj trgovini koji će ukloniti ili znatno smanjiti prepreke za trgovinu i ulaganja između dviju trgovinskih divova.

Sporazum je uslijedio nakon više od dvije godine pregovora između dvaju susjeda koji su se složili da međusobno otvore tržišta, iako postoji opasnost da prijedlog neće biti podržan u južnokorejskom parlamentu.

APEC je međuvladin forum čije su članice 21 država ili regija, a nastoji promicati održivi rast i gospodarske integracije te smanjiti trgovinske prepreke diljem azijsko-pacifičke regije. (SEEbiz / Hina)