Kina mora poduzeti odlučne mjere kako bi ostvarila zacrtanu razinu proizvodnje svinjetine i stabilizirala opskrbu uoči praznika, kazao je potpredsjednik kineske vlade Hu Chunhua prema izvješću državne novinske agencije Xinhue.

Kina mora osigurati stabilnu opskrbu svinjetinom u ključnim razdobljima na početku 2020. godine, uključujući kinesku Novu Godinu u siječnju i razdoblje u ožujku u kojem se održava godišnji Nacionalni narodni kongres, kazao je Hu prema Xinhui na sastanku o ekonomici u stočarstvu, održanom prošle subote.

Milijuni svinja uginuli su ili su usmrćeni zbog epidemije afričke svinjske kuge u Kini i drugim azijskim zemljama, poput Vijetnama. Bolest je od kolovoza prošle godine prepolovila svinjski fond u Kini, priopćila je u studenom američka kompanija za poljoprivredno poslovanje Archer Daniels Midland.

Zbog prepolovljenog fonda i skuplje svinjetine potrošačke su cijene u Kini u listopadu porasle 3,8 posto na godišnjoj razini, najsnažnije u posljednjih gotovo osam godina.

Cijene svinjetine više su nego udvostručene u listopadu u odnosu na isti lanjski mjesec, prema podacima državnog ureda za statistiku. Njihov je udio u rastu stope inflacije u listopadu bio veći od 60 posto.

Zbog pada domaće proizvodnje kineski je uvoz svinjetine u listopadu udvostručen u odnosu se prošlu godinu, odražavajući nastojanja Pekinga da stabilizira cijene pronalaženjem novih izvora opskrbe.

Kineski službeni list Securities Times prenosi pak najavu potpredsjednika regulatora za vrijednosne papire Fanga Xinghaija da će Kina u najkraćem mogućem roku uvesti nove terminske ugovore za trgovinu svinjetinom, s obzirom na njezinu važnu ulogu u prehrani Kineza.

U izvješću se ne navodi kada bi ugovori trebali biti uvedeni, primjećuje Reuters. (Hina)