Grupa Kofola poboljšala je ključne ekonomske pokazatelje uz izvrsne rezultate oslonjene na tradicionalne brendove, posebno na češko-slovačkom tržištu. U trećem tromjesečju zabilježen je rast prihoda od 8,325 milijuna eura, a EBITDA je porasla za 4,6 milijuna eura. Navedeni rezultati omogućili su Kofoli stvaranje rezervi za ekonomske fluktuacije povezane s drugim valom pandemije koronavirusa, objavljeno je iz tvrtke.

“Ljetna sezona je ta koja odlučuje o uspješnoj godini u našem poslovnom segmentu, pa mi je drago mi je da je ova sezona bila najbolja do sada. Naši tradicionalni proizvodi nešto su na što se naši potrošači mogu osloniti čak i u nesigurnim vremenima. Uspjeli smo ostvariti rast prihoda od 21,4% u odnosu na prethodni kvartal u Češkoj i Slovačkoj, dok je porast za cijelu Grupu iznosio 11,8%”, istaknuo je Jannis Samaras, izvršni direktor Kofola Grupe.

Što se tiče proizvodnih kategorija, najbolje rezultate postigli su sirupi, ali rasla je i prodaja vode. “Između dva tromjesečja, naši su sirupi zabilježili prihode veće za 20,5%, a vode čak za 35,5%. Ovaj rezultat potpomognut je akvizicijom mineralnih voda Ondrášovka i Korunní u tekućoj godini. Bilo mi je drago vidjeti da je prodaja naša dva nova proizvoda – Korunní u staklenim bocama i Ondrášovka s okusom ličija – bila čak i bolja od očekivanja”, ocjenjuje Jannis Samaras.

Kofola je zabilježila rast tržišnog udjela mineralne vode Kláštorná Kalcia, brenda koji je ponovno lansiran prije dvije godine. Njezina boca izrađena od rPET materijala postigla je uspjeh ne samo kod potrošača, već i na prestižnim natjecanjima. Tako je Kláštorná Kalcia nedavno proglašena Najboljom u PET kategoriji na međunarodnom natjecanju flaširanih voda Global Water Drinks Awards 2020, kao jedini brend iz češko-slovačke regije.

Prihodi u trećem tromjesečju su porasli i u biljnom segmentu grupe Kofola, koji zastupaju poljska Premium Rosa i LEROS, tradicionalni češki proizvođač biljnih mješavina. Tvrtka u glavnu sezonu čaja i kave ulazi s vlastitim brendom originalne talijanske kave Trepallini, koja je razvijena u suradnji s Talijanima iz obiteljske pržionice i instituta za kavu ARC.

Najmanje uspješan brend iz portfelja Grupe bio je UGO, prvenstveno pod utjecajem epidemioloških mjera povezanih s koronavirusom i oslabljene ekonomije. Utjecaj COVID-19 također je bio vidljiv u jadranskoj regiji s ograničenim turizmom, gdje je Grupa zabilježila pad od 6,7%. U međuvremenu, tvrtka Radenska nastavila je s aktivnostima održivosti, predstavljanjem mineralne vode Radenska Naturelle u boci od 100% rPET materijala, a istodobno je pokrenuta i kampanju za podršku pošumljavanja sadnjom 20.000 stabala u Sloveniji i Hrvatskoj.

“U 2020. godinu ušli smo s jakom ravnotežom. Naša je EBITDA u prvih 9 mjeseci bila viša u odnosu na isto vrijeme prošle godine, Ondrášovka i Korunní ostvaruju rezultate prema očekivanjima. I dalje se držimo ciljanog EBITDA-e za 2020. godinu između 950 tisuća i milijun CZK, no s obzirom na trenutni utjecaj pandemije, vjerojatno će biti oko donje granice. S moje točke gledišta, ništa ne stoji na putu isplati dividende od 13,50 CZK po dionici. Nastavit ćemo s našim dokazanim modelom fleksibilnosti troškova i dobrim planiranjem sezonskih troškova u nadolazećem razdoblju trajnih općih ekonomskih ograničenja”, zaključio je Jannis Samaras.